eur:
392.71
usd:
362.06
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Corona virus close up
Nyitókép: Radoslav Zilinsky/Getty Images

A tengerentúlon domináns Covid-variáns is felütötte a fejét hazánkban – térkép

Továbbra is enyhén emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint év 29. hetében a koronavírus örökítőanyagának átlagkoncentrációja enyhén emelkedett.

A mintavételi helyek többségét, 11 helyszínt emelkedő tendencia jellemzett, stagnálás volt megfigyelhető tíz mintavételi területen, míg csökkenést csak Győrben tapasztaltak. Győr kivételével minden mintában kimutatható a koronavírus örökítőanyaga – olvasható az NNGY honlapján.

A tájékoztatás szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Budapest központi és déli részén, valamint Debrecenben az „emelkedett”, Tatabányán, Székesfehérváron, Pécsen, Szekszárdon, Salgótarjánban, Egerben, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon, Szegeden, Békéscsabán és Budapest északi telepén a „mérsékelt”, máshol az „alacsony” tartományba esik.

A szennyvízmintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Az azonos időszakban vizsgált szennyvízminták variánsmegoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal – teszik hozzá.

Februártól (2024. év 6. hetétől) a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjának folyamatos csökkenése miatt a szennyvízminták már nem bizonyultak alkalmasnak variánsvizsgálatra, a variánsok relatív gyakoriságának megállapításához. Egy új módszer bevezetésével aktuálisan lehetőség nyílt az alacsony koncentrációjú mintákból történő variáns-elemzésre, ezáltal sikerült kimutatni szennyvízmintából az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus alvariánst a 20. naptári hét mintáiból.

Az elmúlt hetekben tapasztalható emelkedő tendenciának köszönhetően viszont ismét alkalmasak lettek a minták a variánsok vizsgálatára. Továbbra is a JN.1 a meghatározó, azonban az USA-ban mára már dominánssá váló KP.3 alvariánsa is kimutatásra került. A KP.3 szintén a BA.2.86 variánsból fejlődött vonal, amely nem okoz a korábbi változatoknál súlyosabb, vagy eltérő kórképekkel járó betegséget. A szennyvízvizsgálatok alapján nem várható, hogy az új típus miatt az esetszámok jelentősen emelkedjenek.

A szennyvízben kimutatható SARS-CoV-2 variánsok megoszlása az európai surveillance rendszer (TESSy) csoportosítása alapján.
A variáns vizsgálatok a 150 000 főnél több lakost ellátó szennyvíztelepek (Budapest három szennyvíztisztítója, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged) szennyvíz mintáiból készülnek, amennyiben a minta SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja eléri a vizsgálatra alkalmas szintet. A variánsok azonosítása a mennyiségi meghatározásnál jóval hosszadalmasabb és költségesebb vizsgálat, emiatt a mérések havonta történnek.
A szennyvízben kimutatható SARS-CoV-2 variánsok megoszlása az európai surveillance rendszer (TESSy) csoportosítása alapján. A variáns vizsgálatok a 150 000 főnél több lakost ellátó szennyvíztelepek (Budapest három szennyvíztisztítója, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged) szennyvíz mintáiból készülnek, amennyiben a minta SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja eléri a vizsgálatra alkalmas szintet. A variánsok azonosítása a mennyiségi meghatározásnál jóval hosszadalmasabb és költségesebb vizsgálat, emiatt a mérések havonta történnek.

Az Influenza A örökítőanyag koncentrációja országos átlagban továbbra is alacsony szinten stagnál. A 29. naptári héten Kecskemét kivételével valamennyi vizsgálati területen kimutatási határ alatti volt az Influenza A vírus örökítőanyagának mennyisége.

Címlapról ajánljuk
Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Nem csak a sokasodó munka jelent komoly kihívásokat a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) számára. Legfrissebb adatok szerint a hivatal súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a külföldi hírszerzést. Ráadásul bizonyos törvényi korlátozások sem kedveznek a munkaerő toborzásának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 25. 21:51
×
×
×
×