eur:
394.5
usd:
364.46
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
gumicukor
Nyitókép: Pixabay

NNGYK: halálos veszélyt jelentenek az új kábítószeres gumicukrok

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) arra hívta fel a figyelmet, hogy mérgezést okozhatnak az új szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukrok.

A CBD- és hempboltok kínálatában az utóbbi hónapokban megjelent THCJD jelzésű gumicukrok fogyasztása fokozottan veszélyes az egészségre, ezért a NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy kerülje az ilyen jelzéssel ellátott termékek vásárlását és fogyasztását. A kannabidiol (CBD) a kendernövényben és virágzatában található, néhány táplálékkiegészítő készítmény fő hatóanyaga. A hempboltok kannabisztermékeket, többi között CBD-olajokat és -kozmetikumokat árusítanak.

A múlt héten eddig alig ismert, szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukorkészletet foglalt le a rendőrség egy belvárosi CBD-termékeket árusító üzletben, miután a termék fogyasztása után több, elsősorban külföldi állampolgár mérgezéses tünetekkel került kórházba. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központban elvégzett vizsgálatok szerint a THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fő hatóanyaga nem kenderből kivont THC, hanem több, ahhoz szerkezetileg hasonló szintetikus vegyületek,

melyek a THC-nál sokkal erősebb hatásúak és lassabban fejtik ki hatásukat.

Emiatt nő a túladagolás kockázata. A vegyületek fogyasztásának hatására megváltozik az érzékelés, a hangulat, a viselkedés, a túladagolás beszéd- és mozgásképtelenséget okozhat. Figyelmeztetésében az NNGYK arra kérte a lakosságot, hogy sem üzletekben, sem internetes felületeken ne vásároljon THCJD jelzéssel ellátott termékeket, és ne fogyasszon ismeretlen eredetű gumicukrot.

Mérgezés gyanúja esetén folyamatosan elérhető 112-es segélyhívó szám vagy az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat a +36/80/201-199-es telefonszáma hívható.

Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×