eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Gyurcsány Ferenc/Facebook

Gyurcsány Ferenc: "mégiscsak ő döntött helyettem"

A Demokratikus Koalíció elnöke a közösségi oldalára feltöltött videójában arról beszélt, hogy háromszor kellett nagy, súlyos politikai döntést hoznia az életében. A volt miniszterelnök elmondta, hogy a DK mindvégig azt üzente az Orbán Viktorral szemben álló ellenzéknek, hogy nagyobb esélyük van a túlélésre, hogyha összedolgoznak.

„Háromszor kellett nagy, súlyos politikai döntést hozni az életemben” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Mint folytatta, először 2003-ban, amikor Medgyessy Péter főtanácsadója volt, aki előzetes egyeztetése nélkül, kész helyzet elé állítva bejelentette: behívja a kormányba. „Fél éjszakát járkáltam föl meg alá, hogy mi is itt a helyes magatartás. Lehet, hogy jó a döntés, de mégiscsak ő döntött helyettem” – fogalmazott.

A második alkalom akkor volt – hangzik el a felvételen –, amikor 2010–11 tájékán eldöntötték, hogy megcsinálják a DK-t. „Akkor is voltak viták, de ott – mondjuk – a vitának azt a részét, hogy kell-e foglalkozni azzal a sok minden mocsokkal, ami akkorra már felgyülemlett, akkor azt mondtuk, hogy nem, az majd megoldódik magától” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A harmadik pillanat, pedig most következett el – tette hozzá, kiemelve: „harmadszor lényegében arról is kellett dönteni, hogy nem lehet csak félig dönteni”. „Ha beszálltunk 2010-ben, 2011-ben, akkor kár volt abba az illúziónak a hibájába esni, hogy majd megoldódnak maguktól, majd elpárolog a mocsok.

Bele kell állni.

És valójában ez a döntés két döntés. Az egyik döntés, hogy ebben nekünk is változni kell, és meg kell ezért küzdeni. Kettő, hogy azokkal is megküzdjünk, akik ezt a mocskot napról napra idehordják. Ez nyilván egy másik politikai magatartás, karakter és tartalom. De meghoztuk ezt a döntést” – fejtette ki.

Gyurcsány Ferenc ezután a Gladiátor című film egyik jelenetéből idézve azt mondta, hogy nagyobb esélyük van a túlélésre, ha összedolgoznak. „Mi valójában, ha nem is mondtuk ki, de ezt üzentük mindvégig az Orbánnal szemben álló ellenzéknek. Ha összedolgozunk, nagyobb esélyünk van”. Szerinte azonban az ellenzék ezt nem értette meg. „Nemcsak, hogy a pártok nem dolgoztak együtt, de minden párt belül is széjjel esett.”

Hozzátette: a filmben Maximus (egykori hadvezér, a jelenetben már rabszolga) két mondattal később még egyenesebben fogalmaz: „ha együtt maradunk, akkor túléljük. Ez a parancsa ennek a történetnek. De ez két szempontból is kevés lenne, ha itt megállnánk. Úgyhogy most akkor mi meg folytatjuk, most már Maximus nélkül.” Szavai alapján azonban nem csak túlélni akarnak, és nem csak a DK-ról szól ez a történet.

„Arról szól, hogy győzünk-e és nem a DK, hanem Magyarországnak az a fele, amelyik szembemegy mindazzal a hazugsággal, mindazzal a mérgezettséggel, fertőzöttséggel, amit Orbán teremtett ebben az országban. Nincs kisebb ambíciónk annál. Messze nem csak az, hogy túléljük, és messze nem csak a DK, hanem hogy győzzön az a típusú normalitás, az a típusú tisztességesség, az a típusú hazafiasság, amit mi képviselünk” – zárta gondolatait Gyurcsány Ferenc.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Örülhet a radikális jobboldal az exit poll szerint

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×