eur:
394.96
usd:
368.56
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Business people agree to bribe and do handshake, giving money or cash payment below table. Employee or partnership make a deal for fraud, money laundering and corruption crime in a business meeting
Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

Közel 250 egészségügyi dolgozó ellen kezdeményeztek már eljárást hálapénz miatt

A Nemzeti Védelmi Szolgálat 2021 márciusa óta alkalmazza az úgynevezett megbízhatósági vizsgálatot a hálapénz-tilalom betartásának ellenőrzésére.

Az orvosi béremeléseknek utat nyitó törvény 2021-ben a büntetőkódexet is módosította, és megtiltotta a hálapénzes "ügyleteket", így szabadságvesztésre számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja és az a páciens is, aki adja a hálapénzt - emlékeztet a nepszava.hu. Az előbbi a jogszabály szerint a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát, ami jelenleg körülbelül 13 ezer forint.

A megbízhatósági vizsgálat 2021-es bevezetése óta a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) 105 ügyben, közel 250 egészségügyi dolgozó ellen kezdeményezett eljárást vesztegetés elfogadása miatt.

2023-ban 19 olyan ügyben kezdeményeztek nyomozást, amikor páciensek például soron kívüli vizsgálatra, vagy gyógyszer jogosulatlan felírására, illetve valótlan tartalmú orvosi igazolás kiállítására kérték az egészségügyi dolgozókat - írják. Ezen túlmenően tíz olyan klasszikus ügy volt amikor a szokásos ellátás után fogadott el borítékot az orvos.

A már felderített esetek többségében még nem született jogerős ítélet, és a lap által megkérdezett ügyvédek sem tudtak olyan esetet felidézni, amikor a beteget elítélték volna hálapénzes bűncselekmény ügyében. Egy másik jogász szerint ez nagyon érzékeny terület, hiszen még ha valaki tisztában is van a hálapénz illegalitásával, az esetében mégiscsak a maga vagy közvetlen hozzátartozójának egészsége, élete a tét. A szakértő példaként idézte a lapnak daganatos betegek történetét,

akiktől pénzt kért az onkológus az egyébként államilag finanszírozott kezelés megkezdéséért.

Mint írják, ebben az esetben a betegek az életben maradásért fizettek, az ilyen eseteket morálisan megfontolva nehéz lenne büntetni, még akkor is, ha ez korrupció. Megjegyzik, amikor a bíróság kimondja valaki bűnösségét, akkor az összes körülményt mérlegeli.

Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor az Arénában: túl magasra tette magának a lécet a futballválogatott

Szabados Gábor az Arénában: túl magasra tette magának a lécet a futballválogatott

A csoportkör után kiesett az Európa-bajnokságról a magyar labdarúgó-válogatott, ennek ellenére meg tudta erősíteni az elmúlt években kivívott pozícióját – mondta Szabados Gábor. A sportközgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a túl magas elvárásokról, a topklubokban szereplő játékosok hiányáról, Marco Rossi jövőjéről és Szoboszlai Dominik értékéről is.

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×