eur:
390.2
usd:
357.68
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Business people agree to bribe and do handshake, giving money or cash payment below table. Employee or partnership make a deal for fraud, money laundering and corruption crime in a business meeting
Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

Közel 250 egészségügyi dolgozó ellen kezdeményeztek már eljárást hálapénz miatt

A Nemzeti Védelmi Szolgálat 2021 márciusa óta alkalmazza az úgynevezett megbízhatósági vizsgálatot a hálapénz-tilalom betartásának ellenőrzésére.

Az orvosi béremeléseknek utat nyitó törvény 2021-ben a büntetőkódexet is módosította, és megtiltotta a hálapénzes "ügyleteket", így szabadságvesztésre számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja és az a páciens is, aki adja a hálapénzt - emlékeztet a nepszava.hu. Az előbbi a jogszabály szerint a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát, ami jelenleg körülbelül 13 ezer forint.

A megbízhatósági vizsgálat 2021-es bevezetése óta a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) 105 ügyben, közel 250 egészségügyi dolgozó ellen kezdeményezett eljárást vesztegetés elfogadása miatt.

2023-ban 19 olyan ügyben kezdeményeztek nyomozást, amikor páciensek például soron kívüli vizsgálatra, vagy gyógyszer jogosulatlan felírására, illetve valótlan tartalmú orvosi igazolás kiállítására kérték az egészségügyi dolgozókat - írják. Ezen túlmenően tíz olyan klasszikus ügy volt amikor a szokásos ellátás után fogadott el borítékot az orvos.

A már felderített esetek többségében még nem született jogerős ítélet, és a lap által megkérdezett ügyvédek sem tudtak olyan esetet felidézni, amikor a beteget elítélték volna hálapénzes bűncselekmény ügyében. Egy másik jogász szerint ez nagyon érzékeny terület, hiszen még ha valaki tisztában is van a hálapénz illegalitásával, az esetében mégiscsak a maga vagy közvetlen hozzátartozójának egészsége, élete a tét. A szakértő példaként idézte a lapnak daganatos betegek történetét,

akiktől pénzt kért az onkológus az egyébként államilag finanszírozott kezelés megkezdéséért.

Mint írják, ebben az esetben a betegek az életben maradásért fizettek, az ilyen eseteket morálisan megfontolva nehéz lenne büntetni, még akkor is, ha ez korrupció. Megjegyzik, amikor a bíróság kimondja valaki bűnösségét, akkor az összes körülményt mérlegeli.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Biden már a hét végéig meghozza súlyos döntését?

Biden már a hét végéig meghozza súlyos döntését?

A Fehér Házban egyre nagyobb a feszültség, miután Nancy Pelosi volt képviselőházi elnök állítólag támogatta Adam Schiff képviselő felhívását, hogy Joe Biden lépjen vissza az amerikai elnökválasztási versenyből. Egy magas rangú fehér házi forrás szerint Pelosi közölte Bidennel, hogy nem nyerheti meg a november 5-i választást. Eközben az Axios azt írja, hogy vezető demokrata politikusok gondolják már úgy, hogy a jelenlegi elnök visszalép a versenyfutásból. A helyzetet így lehet most jellemezni: már nem az a kérdés, hogy visszalép-e, hanem hogy mikor jelenti be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×