eur:
395.24
usd:
368.37
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay

Útikalauzt készített az MTA a középiskolásoknak az "online káoszhoz"

"Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban" címmel rövid videókat tett közzé a Magyar Tudományos Akadémia. A Középiskolai MTA Alumni Program keretében készült előadás-sorozat kapaszkodókat kínál a diákoknak a valótlanságokkal teli világban való eligazodáshoz.

"Hogyan lehet eligazodni a rengeteg álhír és információ között? Mit tekinthetünk hiteles forrásnak? Egyáltalán mit nevezünk ténynek? Változnak-e a tények? Hogyan működik a tudomány? Miért a tudomány a legbiztosabb módszer a világ megismeréséhez?" - alapvető kérdések a mai információs káoszban, amellyel a fiatal korosztályok is egyre nehezebben birkóznak meg - írja sajtóközleményében az Magyar Tudományos Akadémia. A Középiskolai MTA Alumni Program új előadás-sorozatában fiatal kutatók ezekre a kérdésekre is keresik a választ a diákközönséget is bevonó, lendületes előadásaikban.

"Az előadások eszmei szándéka az volt, hogy segítsük visszaállítani a tudományos világnézet tekintélyét, a tények és a szkepszis szerepét tisztázva az állandóan információkkal bombázó, megrendült bizalmú világban.

Olyan témák jöttek elő, mint például a tények megbízhatósága és változékonysága az életben és a tudományban, a logikai következtetés ereje és tévedései, a statisztika meggyőző és becsapó ereje, vagy hogy mikor tér el a nyelvhasználat a logikustól, és hogyan élünk a meggyőzés és a befolyásolás eszközeivel" - mondta Pléh Csaba, a projekt szakmai irányítója a közlemény szerint.

Az előadás-sorozatban a következő előadóktól hallhatunk az alábbi témákról:

  • Zemplén Gábor tudománytörténész: Mit értünk és érthetünk a tudományból?
  • Schnell Zsuzsanna kognitív nyelvész, kommunikációkutató: A befolyásolás nyelvi eszközei
  • Kleiber Judit nyelvész: Következtetés vagy becsapás?
  • Tuboly Ádám Tamás tudományfilozófus: Min alapszik a tudomány, ha nem tényeken?
  • Keszthelyi Gabriella matematikus: Kijózanító véletlenek

Az alapvetően középiskolásoknak készített, de bármely korosztálynak ajánlott előadások szabadon megtekinthetők az MTA YouTube-csatornáján.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×