eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Az európai parlamenti (EP-) választás levélben szavazóknak készült szavazólapjának jóváhagyott mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2024. május 9-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Főpolgármester-választás: Itt egy felmérés, ami a listákról is képet mutat

A Medián friss budapesti felmérése: Karácsony Gergely vezet, Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid követi a fővárosban.

Karácsony Gergely vezet, Szentkirályi Alexandra továbbra is második a főpolgármesteri versenyben – a budapestiek többsége pedig egyelőre nincs tisztában azzal, hogy közgyűlési listára és egyéni jelöltekre is szavazhat majd – derül ki a Medián felméréséből.

A Medián és a 21 Kutatóközpont 2024. május 17-e és 22-e között 1000 szavazókorú fővárosi lakost kérdezett meg a HVG megbízásából.

A portál arról ír, hogy a főpolgármesteri preferenciák alig változtak április és május között: a választani tudó budapestiek 46 százaléka Karácsony Gergelyre, 26 százaléka Szentkirályi Alexandrára, 24 százaléka Vitézy Dávidra, 4 százaléka pedig a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra voksolna.

A főpolgármesterrel való elégedettség sem változott az elmúlt egy hónapban: a budapestiek 53 százaléka szerint Karácsony jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott, és csak 43 százalékuk kritizálta a teljesítményét.

A főpolgármesteri szavazat mellett négy további voksot is leadhatnak a fővárosiak: európai parlamenti, polgármesteri, egyéni képviselői és fővárosi közgyűlési listás szavazatot – még ha az utóbbi kettőről a budapestiek többsége nem is tud egyelőre.

Arra a kérdésre, hogy pontosan mire lehet majd szavazni, az egyéni képviselői voksot a válaszadók 13 százaléka tudta magától felidézni, a fővárosi listás szavazatot pedig mindössze 3 százalék. Emellett további 13 százalék azok aránya, akik mindkét szavazási lehetőséget meg tudták említeni – 68 százalék azonban csak az EP- és a két polgármesteri vokssal volt tisztában.

A felmérés szerint markáns ellenzéki többség van a fővárosban, ám az ellenzéki voksok számos lista között oszlanak meg, így a felmérés pillanatában a Szentkirályi vezette Fidesz–KDNP-lista számíthat a legtöbb szavazatra: 31 százalék voksolna rá.

A főpolgármester által vezetett Párbeszéd-Zöldek–MSZP–DK-listára 23, a Magyar Péter által vezetett Tisza listájára 16, a Baranyi Krisztina MKKP-listára 12, az LMP–Vitézy-listára 7, a Donáth Anna által vezetett Momentum-listára 6 százalék szavazna, míg a Mi Hazánk listája 4 százalékos eredménnyel a bejutási küszöb alatt maradt.

Ezek a százalékos arányok tehát csak részben jelzik a különböző pártok támogatottsági szintjét: a listavezetők megemlítése nyilván befolyásolta az arányokat. Mindez tehát azt jelenti, hogy a következő főpolgármesternek jelen állás szerint egy igencsak megosztott fővárosi közgyűléssel kell számolnia.

A kutatásban végül arra is rákérdeztek, hogy az öt szavazólap közül melyiket tartják a budapestiek a legfontosabbnak. Erre 41 százalék a főpolgármesterit, 34 százalék az európai parlamentit, 9 százalék a polgármesterit, 7 az egyéni kerületi képviselőit, 2 a fővárosi közgyűlésit jelölte meg.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×