eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Mintavételhez használt kémcsövek a koronavírus-szűrések elvégzésre kijelölt rendelőben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Újabb, súlyos veszély leselkedik a diabéteszesekre

Több mint négyszeres volt a cukorbetegekben a daganat kockázata a nem cukorbetegekkel összevetve.

A 2-es típusú cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében - közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem.

Közleményükben azt írták: a PTE Klinikai Központ belgyógyászati klinikája vezetésével lezajlott, az egész országra kiterjedő vizsgálat áttörést jelent a betegségek kialakulásának összefüggésében.

A kutatás keretében 50 ezer 2-es típusú cukorbeteg adatait vetették össze 7 millió nem cukorbetegével. Azt találták, hogy több mint négyszeres volt a cukorbetegekben a daganat kockázata a nem cukorbetegekkel összevetve.

A munkacsoport vezetőjét, Wittmann Istvánt idézve kiemelték, a vizsgálat szerint a cukorbetegek közül a fiatalabb korosztályban nagyobb volt a kockázatkülönbség mint az idősekében: a legnagyobb kockázatkülönbség a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák - 17-, 9-, illetve 7-szeres - esetében volt megfigyelhető. Azt is jelezték, hogy az egyes daganatok előfordulása csökkent az elmúlt években a nem cukorbetegek körében, de a cukorbetegeknél nem változott az arány.

A kutatás szerint a 2-es típusú cukorbetegség felfedezése utáni fél éven belül javasolt a daganatok szűrésének elvégzése, a fiatalabb cukorbetegek esetében pedig elsősorban a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák szűrése kiemelten fontos, az időben felfedezett elváltozás ugyanis nagyobb eséllyel gyógyítható sikeresen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

időjárás
Irány a vízpart!

Közeledik Magyarország első idei hőhulláma, kapunk egy kis kóstolót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×