eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook

Komoly uniós forrásokat nyert Budapest természetvédelemre

A főváros 1,4 milliárd forintot tud fordítani az elkövetkező években természetvédelmi területek megőrzésére egy elnyert európai uniós pályázat keretében – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn, a Föld napján, Budapesten.

Karácsony Gergely az egyik érintett területen, a Tétényi-fennsíkon tartott sajtótájékoztatón közölte, a Fővárosi Közgyűlés szerdán hagyhatja jóvá az erről szóló szerződést.

„Az elmúlt években a főváros vezetése megpróbálta ledolgozni azt az adósságot, amit az előző évtizedekben felgyülemlett a természetvédelmi területek védelme szempontjából” – fogalmazott a főpolgármester, majd rámutatott: az elmúlt időszakban 212 hektár új természetvédelmi területet alakítottak ki Budapesten.

Azt gondoljuk, egy nagyvárosi lét együtt jár azzal, hogy megőrizzük, védjük és bővítjük azokat a területeket, amelyek kiemelten fontos természetvédelmi értékekkel bírnak – fogalmazott.

A főváros megerősítette a természetvédelmi őrszolgálatot és a FŐKERT-en belül egy új önálló természetvédelmi osztály gondoskodik a természetvédelmi területek fenntartásáról és a természetközeli állapot megőrzéséről – tette hozzá Karácsony Gergely.

Kiemelte, a fővárosi önkormányzat még soha nem költött annyi pénzt természetvédelemre, mint amennyire most lehetősége van. Továbbá Budapest Európában elsőként nyert nagyvárosként erre a célra a LIFE programból jelentős forrásokat – fűzte hozzá Karácsony Gergely.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes közölte: a hétéves program a Mocsáros Természetvédelmi Területet, a Tétényi-Fennsík Természetvédelmi Területet, valamint a Kőérberki Szikes Rét Természetvédelmi Területet érinti.

A Tétényi-Fennsíkról szólva elmondta, hogy fel kell számolni a területen megmaradt minden olyan objektumot, ami korábbról itt maradt. Továbbá el kell szállítani az illegálisan lerakott hulladékot, valamint helyre kell állítani a gyepet.

A területen mintegy négyszáz növényfaj és nyolcvan állatfaj található meg, és ezek többsége védett - közölte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×