eur:
385.88
usd:
354.92
bux:
68387.54
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: Pexels.com

Kiderült, mikor indul az új otthonfelújítási program

Az energiamegtakarítási program részletei a jövő héten kerülhetnek nyilvánosságra.

Újabb információkat árult el az új otthonfelújítási programról a Nemzetgazdasági Minisztérium. Június 3-tól lehet rá jelentkezni az MFB Pontokon.

A programról egyelőre azt tudni, hogy legalább 7 millió forintos beruházásra lehet majd felhasználni, amiből 2,5, 3 és 3,5 millió forintot áll teljes mértékben az állam, attól függően, hogy az adott településen milyen az átlagkereset. A fennmaradó részből pedig egymilliót a pályázónak kell beletenni, a maradék 2,5-3,5 millió forintot pedig kedvezményes hitel formájában 8 év alatt kell majd törlesztenie.

A támogatásból a következő munkálatokat finanszírozhatják az 1990 előtt épült, gázhálózatra kötött, akár többlakásos családi házak, sorházak tulajdonosai:

  • az épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere,
  • a használati melegvíz-rendszer korszerűsítése,
  • a fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéleléssel és a kapcsolódó hőleadókkal,
  • illetve ezek tetszőleges kombinációja, de
  • a lényeg, hogy a beruházás révén legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást érjenek el az ingatlanon.

Az NGM szerint a pályázatról már egyeztettek a piaci szervezetekkel, legutóbb a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) szerdai ülésén, és már készülnek a részletek, amiket a jövő héten tesznek közzé.

A közleményben idézték Fábián Gergely államtitkárt, aki szerint aktívan a program sikeréhez gördülékeny folyamat kell az igényléstől kezdődően, valamint el kell kerülni, hogy áremelések erodálják a támogatást vagy hiányok alakuljanak ki a piacon. Ennek érdekében az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. kialakít egy felületet, amelynek segítségével a leendő pályázó előzetesen kikalkulálhatja a várható költségeket és az energia-megtakarítás. Emellett kivitelezői minősítéssel is igyekeznek segíteni a pályázókat, hogy megtalálják a megfelelő szakembereket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×