eur:
385.28
usd:
354.77
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Dobrev Klára, a DK EP-képviselője beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Párbeszéd-Zöldek közös önkormányzati és európai parlamenti választási kampánynyitó rendezvényén a Budapest Kongresszusi Központban 2024. április 14-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az ország jövőjét emlegette Dobrev Klára a DK a kampánynyitóján

Az ország jövője szempontjából meghatározó, önmagán túlmutató jelentőséget tulajdonítottak a felszólalók a közelgő önkormányzati és európai parlamenti választásoknak a DK, a Párbeszéd és az MSZP közös kampánynyitó rendezvényén vasárnap Budapesten.

A eseményen Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője azt mondta, hogy június 9-én a választók ítéletet mondanak az Orbán-rendszerről és Orbán Viktor miniszterelnök kormányzásáról is.

Ha június 9-én az ország többsége kinyilvánítja, hogy nem kér ebből a kormányzásból, akkor "előrehozott választásokért indulunk harcba és nem nyugszunk, amíg el nem zavarjuk őket" - fogalmazott.

Karácsony Gergely főpolgármester azt kérte a választóktól, hogy június 9-én támogassák a szabad önkormányzatokat és az európai Magyarországot. A szabad önkormányzatok ma a köztársasági gondolat és az európai Magyarország hídfőállásai - jelentette ki.

Karácsony Gergely

Karácsony Gergely főpolgármester azt kérte a választóktól, hogy június 9-én támogassák a szabad önkormányzatokat és az európai Magyarországot. A szabad önkormányzatok ma a köztársasági gondolat és az európai Magyarország hídfőállásai - jelentette ki. Őrizzük meg ezeket a hídfőállásokat, építsünk rájuk, hogy a következő években az egész hazánkat vissza tudjuk foglalni - fogalmazott.

Elmondta, Budapest köztársaság és az is marad, a főváros akkor tud fejlődni, ha megőrzik szabadnak és ezt a szabadságot június 9-én megerősítik a választók.

Nem fogják engedni, hogy a Fidesz visszaszerezze Budapestet, sem hogyha fehér lovon jön, mint Horthy Miklós, "a bűnös várost megregulázni", sem akkor, ha trójai falóval küldik azt, "akinek annak idején nem engedték meg, hogy Budapestet szolgálja, most kifejezetten küldik a nyakunkba" - fogalmazott, megjegyezve: "nem dőlünk be, ócska trükk".

Kitért arra, hogy a zöldek és a szociáldemokraták egymás legszorosabb szövetségesei, mert mindannyian az igazságosságot szolgálják.

Beszélt arról, hogy büszke az elmúlt ötéves szolgálatra, amit főpolgármesterként egy csapat élén teljesített. Azt csináljuk, amit mondunk, és azt mondjuk, amit gondolunk - írta le politikájukat, jelezve, borzasztó nehéz volt az elmúlt öt év, de a főváros a válságot úgy élte túl, hogy erősebb közszolgáltatásokkal és megbecsült munkavállalókkal jött ki belőle.

Tüttő Kata

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, a DK-MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje elmondta, az ellenzéki pártok mutattak egy másik, egy zöld baloldali utat a településeknek, most az dolguk, hogy mutassanak egy másik utat Magyarországnak. Közölte, a három párt nem házasságot, hanem szövetséget kötött, és nem boldogságra, hanem kormányváltásra szövetkeztek.

Beszélt arról is, hogy több feladata lesz az EP-ben: tenni akar a nők helyzetének javításáért, barátokat akar szerezni Magyarországnak, tenni akar a szociáldemokrácia megerősítésért. Közölte, nem több Brüsszelre, hanem erősebb helyi közösségekre van szükség, és haza kell hozni az uniós forrásokat.

Az EU is itt volt

Nicolas Schmit, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére angolul elmondott beszédében kijelentette, hogy a tét még soha nem volt ilyen nagy európai választások előtt. Egy jobboldali Európa, amelyet a szélsőjobboldal tart fogva, vagy egy progresszív Európa, amelyet a szociáldemokraták vezetnek - állította szembe. Ez a legfontosabb kérdés ezen az európai választáson - szögezte le az uniós biztos.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, egyedülálló választás előtt állnak, mert a magyar önkormányzatok és egész Európa sorsát befolyásolhatják a szavazatukkal. Ha ez jól sikerül, akkor az országnak is új irányt szabhatnak - tette hozzá.

Az eseményen egyenként szólították a színpadra a három párt polgármester-jelöltjeit.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×