eur:
390.62
usd:
364.34
bux:
68293.32
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Darrin Klimek/Getty Images

A NAIH szerint törvénymódosítás szükséges az épülő csengeri börtön adatkezelési újításai miatt

A tervek szerint a börtönajtók kulcs nélkül, arcfelismerő rendszerrel működnek majd, és mesterséges intelligencia segítségével fogják elemezni az elítéltek viselkedését. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint azonban a jogszabályi környezet nem teszi lehetővé minden tervezett újítás bevezetését.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, 1500 elítélt befogadására alkalmas, kiemelt biztonságú börtön épül a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Csengeren. Az új büntetés-végrehajtási intézet szeptember végére épülhet meg öt és fél hektárnyi területen – modern, tartós és környezetbarát építészeti megoldásokkal kialakítva. A több mint ötvenmilliárdos beruházással nemcsak férőhelyeket, hanem munkahelyeket is teremtenek, hiszen az újonnan épülő börtön működtetéséhez csaknem hétszáz munkavállalóra lesz szükség.

A fogvatartottak számára tanulási és munkavállalási lehetőséget is biztosítanak majd: az intézet területén oktatóhelyiségek mellett két munkacsarnok is helyet kap. A kormány a hazai büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltsága miatt és az áldatlan állapotok felszámolása érdekében indította el börtönépítési programját, ennek egyik legkiemeltebb projektje a csengeri beruházás. Első lépésben ezer fő elhelyezését teszik lehetővé, második lépésben pedig további ötszázzal bővítik a férőhelyek számát a csengeri börtönben.

Az Index azt írja, a létesítményben olyan technológiát építenek ki, amellyel a fogvatartottak minden útját kontrollálni lehet, és

a mesterséges intelligencia segítségével elemzik a viselkedésüket is.

Ha az elítéltek nem tartják be a szabályokat, a rendszer azonnal jelezni fog az illetékeseknek. Az indoklás szerint ezzel még biztonságosabbá teszik a fogva tartást, a szökési lehetőséget pedig minimálisra szorítják. A felügyeletről 663 fős személyzet gondoskodik majd.

A börtönajtók kulcs nélkül, arcfelismerő rendszerrel működnek majd. Az elítéltek zárt online csatornán intézhetik ügyeiket, ilyen módon kapnak információt például a kérelmeik elbírálásáról vagy a munkabeosztásukról is. Az új technológia azonban adatkezelési aggályokat is felvet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) beszámolója szerint. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) tavaly novemberben tájékoztatta a hatóságot a csengeri intézetben tervezett adatkezelési megoldásokról – így többek közt az arcfelismerő rendszer alkalmazásáról.

A telefonos vagy e-mail üzeneteken keresztüli kapcsolattartás ellenőrzéséből fakadó munkaterhet mesterséges intelligencia segítségével csökkentenék, a tervek szerint hangelemzéssel, kulcsszavak figyelésével, szöveganalízissel és arcképelemzéssel. Ehhez azonban a fogvatartott és a kapcsolattartó hangjának rögzítésére is szükség lesz.

A csengeri börtön légterébe nem engednének be drónokat, illetve kamerával felszerelt robotfelügyelőket használnának a fogvatartotti részlegek megfigyelésére.

A tervek szerint a személyzetnek jeladó karpántot is adnak majd. A fogvatartotti karpánt azonosítani tudja az elítélteket, de képes életjelek érzékelésére, a tartózkodási hely megállapítására vagy elektronikus aláírásra is. A NAIH szerint azonban a hatályos jogszabályi környezet nem teszi lehetővé minden tervezett újítás bevezetését, a törvényi szintű szabályozás felülvizsgálata és módosítása ezekhez elengedhetetlen.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×