eur:
384.27
usd:
353.9
bux:
68546.85
2024. május 29. szerda Magdolna
Nyitókép: Darrin Klimek/Getty Images

A NAIH szerint törvénymódosítás szükséges az épülő csengeri börtön adatkezelési újításai miatt

A tervek szerint a börtönajtók kulcs nélkül, arcfelismerő rendszerrel működnek majd, és mesterséges intelligencia segítségével fogják elemezni az elítéltek viselkedését. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint azonban a jogszabályi környezet nem teszi lehetővé minden tervezett újítás bevezetését.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, 1500 elítélt befogadására alkalmas, kiemelt biztonságú börtön épül a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Csengeren. Az új büntetés-végrehajtási intézet szeptember végére épülhet meg öt és fél hektárnyi területen – modern, tartós és környezetbarát építészeti megoldásokkal kialakítva. A több mint ötvenmilliárdos beruházással nemcsak férőhelyeket, hanem munkahelyeket is teremtenek, hiszen az újonnan épülő börtön működtetéséhez csaknem hétszáz munkavállalóra lesz szükség.

A fogvatartottak számára tanulási és munkavállalási lehetőséget is biztosítanak majd: az intézet területén oktatóhelyiségek mellett két munkacsarnok is helyet kap. A kormány a hazai büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltsága miatt és az áldatlan állapotok felszámolása érdekében indította el börtönépítési programját, ennek egyik legkiemeltebb projektje a csengeri beruházás. Első lépésben ezer fő elhelyezését teszik lehetővé, második lépésben pedig további ötszázzal bővítik a férőhelyek számát a csengeri börtönben.

Az Index azt írja, a létesítményben olyan technológiát építenek ki, amellyel a fogvatartottak minden útját kontrollálni lehet, és

a mesterséges intelligencia segítségével elemzik a viselkedésüket is.

Ha az elítéltek nem tartják be a szabályokat, a rendszer azonnal jelezni fog az illetékeseknek. Az indoklás szerint ezzel még biztonságosabbá teszik a fogva tartást, a szökési lehetőséget pedig minimálisra szorítják. A felügyeletről 663 fős személyzet gondoskodik majd.

A börtönajtók kulcs nélkül, arcfelismerő rendszerrel működnek majd. Az elítéltek zárt online csatornán intézhetik ügyeiket, ilyen módon kapnak információt például a kérelmeik elbírálásáról vagy a munkabeosztásukról is. Az új technológia azonban adatkezelési aggályokat is felvet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) beszámolója szerint. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) tavaly novemberben tájékoztatta a hatóságot a csengeri intézetben tervezett adatkezelési megoldásokról – így többek közt az arcfelismerő rendszer alkalmazásáról.

A telefonos vagy e-mail üzeneteken keresztüli kapcsolattartás ellenőrzéséből fakadó munkaterhet mesterséges intelligencia segítségével csökkentenék, a tervek szerint hangelemzéssel, kulcsszavak figyelésével, szöveganalízissel és arcképelemzéssel. Ehhez azonban a fogvatartott és a kapcsolattartó hangjának rögzítésére is szükség lesz.

A csengeri börtön légterébe nem engednének be drónokat, illetve kamerával felszerelt robotfelügyelőket használnának a fogvatartotti részlegek megfigyelésére.

A tervek szerint a személyzetnek jeladó karpántot is adnak majd. A fogvatartotti karpánt azonosítani tudja az elítélteket, de képes életjelek érzékelésére, a tartózkodási hely megállapítására vagy elektronikus aláírásra is. A NAIH szerint azonban a hatályos jogszabályi környezet nem teszi lehetővé minden tervezett újítás bevezetését, a törvényi szintű szabályozás felülvizsgálata és módosítása ezekhez elengedhetetlen.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.29. szerda, 18:00
Kalas Vivien a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Rajnai Gergely a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 28. 18:40
×
×
×
×