eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Hand is turning a dice and changes the direction of an arrow symbolizing that the interest rates are going down (or vice versa)
Nyitókép: Fokusiert/Getty Images

Kivezeti a betéti kamatsapkát április elsejével a kormány - a nap hírei

Kivezeti a betéti kamatsapkát április elsejével a kormány. Levélben gratulált az újraválasztott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a magyar miniszterelnök. Pártpolitikai harc helyett Budapest-politikát ígér Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt.

Kivezeti a betéti kamatsapkát április elsejével a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az intézkedésre nincs szükség, mert csökkent az infláció, mérséklődnek a kamatok, a magyar gazdaság pedig erősödik. A kormány még 2022 novemberében vezette be a betéti kamatsapkát.

A Magyarországon befektető külföldi vállalkozásnak tisztelniük kell az országot – ezzel ragált az építési és közlekedési miniszter az osztrák Spar vezérének bírálataira. Lázár János a Portfólió konferenciáján azt cáfolta, hogy a kormány részt akart volna szerezni az áruházlánc magyarországi leányvállalatában. A Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója korábban a Die Pressének adott interjúban állította azt, hogy a magyar kormány felajánlotta a cégnek, hogy csökkenti a kiskereskedelmi különadót, de cserébe az állam részesedést szerezne a vállalatban.

Lázár János arról is beszélt, hogy teljesen új rendszert akar bevezetni az állami beruházásokban a kormány, mert racionálisabb beruházásokra van szükség, a tervezés és kivitelezés nem egyesülhet egy kézben és nem kezdődhet el például terv nélkül állami beruházás.

Két helyet romlott Magyarország versenyképessége az uniós rangsorban 2023-ban a megelőző évhez képest. Az Európai Unió 27 tagországa közül a 19. helyre csúszott vissza a Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi jelentése szerint. Kuti Zsolt a jegybank monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója ismertette: Magyarország relatív versenyképességi pozíciója enyhén a visegrádi országok átlaga alá esett. Az indexben szereplő 14 vizsgált területből kilencben romlott Magyarország teljesítménye.

Az atomenergia-beruházások gyorsítását sürgeti az európai bizottság elnöke. Ursula von der Leyen a brüsszeli atomcsúcson arról beszélt, hogy a nukleáris technológiák fontos szerepet játszhatnak az átállásban a tiszta energiára, és hozzájárulhatnak a villamosenergia árának stabilizálásához. A tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök közös érdeknek nevezte, hogy az atomenergia ne váljon geopolitikai konfliktusok túszává.

Az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna újjáépítésére kell fordítani - jelentette ki az osztrák kancellár Brüsszelben a tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezve. Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő reményét fejezte ki, hogy az Európai Tanács felszólítja Izraelt: hagyjon fel az élelmiszerek Gázába jutásának megakadályozásával. Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök azt mondta: támogatni fogja az Európai Bizottság javaslatát, hogy megkezdődjenek az uniós csatlakozási tárgyalások Bosznia-Hercegovinával.

Csak diplomáciai úton lehet véget vetni az orosz-ukrán háborúnak, amit egy fegyverszünettel kell megkezdeni - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben. Orbán Balázs az európai uniós csúcstalálkozó nyitónapján azt mondta: az elmúlt napokban felmerült az orosz-ukrán konfliktusban a NATO-csapatok bevonásának lehetősége több tagállami vezetők részéről, ami a háború eszkalációját jelenti.

Kijev központját orosz rakétatámadás érte ma hajnalban. A kijevi katonai közigazgatás vezetője elmondta: a támadásban 13-an sebesültek meg, közülük négy sérültet szállítottak kórházba, halálos áldozata nem volt a támadásnak. Február eleje óta ez volt az első súlyosabb rakétatámadás Kijev ellen.

Levélben gratulált az újraválasztott orosz elnöknek a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor azt írta: Magyarország a béke pártján áll és készen áll az országaink közötti együttműködés fokozására a nemzetközi jog által nem korlátozott ágazatokban.

Pártpolitikai harc helyett Budapest-politikát, pártpolitikusoktól mentes fővárosi intézményrendszert és a fővárosi bicikliutak újragondolását is ígéri Vitézy Dávid. A főpolgármester-jelölt InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: célja, hogy a fővárosnak hatáskörébe eső kérdésekben eredményesebben és jobban lehessen működtetni a közszolgáltatásokat. Budapest legfontosabb kérdéseinek a lakhatást, az egészségügyet, a közlekedést, a közterületek ügyét, és a külső kerületek általános elhanyagoltságát nevezte.

Újra a fővárosi üzemeltetésbe adná a HÉV-vonalakat az LMP. Bakos Bernadett a párt politikusa felidézte: a HÉV-ek mintegy nyolc éve kerültek fővárosiból állami tulajdonba, azóta elodázzák a fejlesztéseket és ritkítják a járatokat, ami nem segíti a főváros fenntartható fejlesztését. Új HÉV-kocsik beszerzését, és a szerelvényekre kamerák telepítését sürgette.

Alaptörvény-módosítást kezdeményez a Párbeszéd, hogy a kormány ne tudja átadni Rákosrendező területét egy arab befektetőnek. Szabó Rebeka társelnök kijelentette, a területen nem felhőkarcolókat kell felhúzni, hanem egy megfizethető, energiahatékony és környezetbarát parkvárost kell kialakítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×