eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
E-cigarettes on dark background in smoke, mocap, front view
Nyitókép: Aleksandr Pykhteev/Getty Images

Egyre több gyerek kap nikotinmérgezést itthon

Két év alatt majdnem háromszorosára nőtt a nikotinmérgezéses esetek száma a kiskorúak között.

Színes, modern csomagolás, könnyű használat − ezt kínálják a különböző hevítéssel működő ízesített cigaretták, az úgynevezett Elf Barok. 2022-ben illegálisan törtek be a magyar piacra. Terjesztésük tiltott Magyarországon, azonban most új verziójuk terjed hazánkban: ezek a Poco Barok, amelyeket sokkal tovább lehet szívni − számol be az rtl.hu. És ott van még a szintén népszerű snüssz is.

Míg a cigarettát 40 slukkból elszívják - ráadásul ott történik égési folyamat, ami miatt teljesen más hatással van a légzőszervrendszerre -, az ízesített elektromos cigarettánál lényegében sokkal nagyobb nikotinmennyiséget tud a fiatal bevinni, mert nincs vége 10 ezer slukkig − mondta Kimmel Zsófia, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ egészségfejlesztő referense.

Kórházaktól, orvosoktól és magánszemélyektől is kapnak bejelentéseket. Ezek alapján adataik szerint a kiskorúak körében jelentősen nőtt a nikotinmérgezéses esetek száma. 2019-ben még az összes eset 62,5 százalékában voltak érintettek 18 év alattiak,

2023-ra ez már elérte a 92,5 százalékot, és az esetszámok is növekedtek, két év alatt majdnem a háromszorosára.

Az RTL Híradónak nyilatkozó tüdőgyógyász, Mucsi János szerint mivel pontosan nem tudni, hogy milyen anyagokat tesznek ezekbe a cigikbe, hosszú távú káros hatásaik nem ismertek. A szakértő azonban úgy látja, hasonló egészségügyi károsodást okoznak, mint a sima dohánytermékek: gyulladást okoznak, légúti fertőzésre hajlamosítanak, lebénítják a tüdő csillószőreit. "Ami nem tiszta levegő, ami idegen anyag, az a tüdőnek árt" - figyelmeztetett.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerint az is probléma, hogy sokszor sem a szülők, sem a pedagógusok nincsenek tisztában az ilyen cigaretták káros hatásaival, ezért figyelemfelhívó kampányt indítottak.

A NAV is fellép az illegális kereskedelem ellen - akcióival eddig csaknem 76 ezer Elf Bart vont ki a forgalomból, ami akár gyerekek kezébe is kerülhetett volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×