eur:
385.38
usd:
355.02
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
E-cigarettes on dark background in smoke, mocap, front view
Nyitókép: Aleksandr Pykhteev/Getty Images

Egyre több gyerek kap nikotinmérgezést itthon

Két év alatt majdnem háromszorosára nőtt a nikotinmérgezéses esetek száma a kiskorúak között.

Színes, modern csomagolás, könnyű használat − ezt kínálják a különböző hevítéssel működő ízesített cigaretták, az úgynevezett Elf Barok. 2022-ben illegálisan törtek be a magyar piacra. Terjesztésük tiltott Magyarországon, azonban most új verziójuk terjed hazánkban: ezek a Poco Barok, amelyeket sokkal tovább lehet szívni − számol be az rtl.hu. És ott van még a szintén népszerű snüssz is.

Míg a cigarettát 40 slukkból elszívják - ráadásul ott történik égési folyamat, ami miatt teljesen más hatással van a légzőszervrendszerre -, az ízesített elektromos cigarettánál lényegében sokkal nagyobb nikotinmennyiséget tud a fiatal bevinni, mert nincs vége 10 ezer slukkig − mondta Kimmel Zsófia, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ egészségfejlesztő referense.

Kórházaktól, orvosoktól és magánszemélyektől is kapnak bejelentéseket. Ezek alapján adataik szerint a kiskorúak körében jelentősen nőtt a nikotinmérgezéses esetek száma. 2019-ben még az összes eset 62,5 százalékában voltak érintettek 18 év alattiak,

2023-ra ez már elérte a 92,5 százalékot, és az esetszámok is növekedtek, két év alatt majdnem a háromszorosára.

Az RTL Híradónak nyilatkozó tüdőgyógyász, Mucsi János szerint mivel pontosan nem tudni, hogy milyen anyagokat tesznek ezekbe a cigikbe, hosszú távú káros hatásaik nem ismertek. A szakértő azonban úgy látja, hasonló egészségügyi károsodást okoznak, mint a sima dohánytermékek: gyulladást okoznak, légúti fertőzésre hajlamosítanak, lebénítják a tüdő csillószőreit. "Ami nem tiszta levegő, ami idegen anyag, az a tüdőnek árt" - figyelmeztetett.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerint az is probléma, hogy sokszor sem a szülők, sem a pedagógusok nincsenek tisztában az ilyen cigaretták káros hatásaival, ezért figyelemfelhívó kampányt indítottak.

A NAV is fellép az illegális kereskedelem ellen - akcióival eddig csaknem 76 ezer Elf Bart vont ki a forgalomból, ami akár gyerekek kezébe is kerülhetett volna.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×