eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Students taking a test in classroom
Nyitókép: Compassionate Eye Foundation/Rob/Getty Images

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek

Már nemcsak a felső-, hanem a középszintű oktatásban is rendkívül nehéz bekerülni a legjobb helyekre, ezért virágzik a különórák piaca. Ez nem csak a gyerekek számára megterhelő, de a szülők pénztárcájának is.

Egyre nagyobb a verseny a jó iskolákért és a jó osztályokért, az emelkedő középiskolai ponthatároknak megfelelni pedig már leginkább csak különórai segítséggel lehet. Természetesen a szülők nem spórolnak, ha a gyermekeikről és főleg a jövőjükről van szó, úgyhogy a különórák egyre nagyobb piacot jelentenek.

Az Eduline oktatási szakhonlap kutatása szerint az alábbiak a jellemző különóraárak – amik valós időtartama eltérő lehet (45 perctől akár másfél óra) tantárgyakra vetítve:

  • angol nyelv: 4000–9000 forint;
  • biológia: 4900–6000 forint;
  • magyar nyelv és irodalom: 4000–7000 forint;
  • matematika: 3500–6000 forint;
  • történelem: 2000–5000 forint.

A lap egyebek mellett arra is kitér, hogy a tanárok általában magasabb szintű, egyetemi-vagy fejlesztő órákat tartanak, esetleg a tantárgyat valamilyen idegennyelven oktatják.

Hozzáteszik azt is, hogy a család anyagi helyzete, illetve az édesanya iskolázottsága és a gyermek előmenetele között szoros az összefüggés. Mint írják, a Budapest Intézet elemzése szerint egyre nehezebb egy jó osztályba, iskolába bejutnia még azoknak a gyerekeknek is, akiknek az édesanyja diplomás.

Tanulmányuk szerint a 2018/2019-es tanévben a diplomás anyák gyerekeinek 45 százaléka jó, 34 százaléka átlagos, 21 százaléka pedig rossz osztályba járt. Az adatokból látszik, hogy minél magasabb az anya iskolai végzettsége, annál kisebb az esélye, hogy a diák rossz osztályba jár. A diplomás anyák esetében pedig a gyerek kétszer nagyobb eséllyel került be egy jó osztályba, mintha az édesanyja csak az általános iskolát végezte volna el.

Viszont a 2011/2012-es tanévben a diplomás anyák gyerekeinek még a 48 százaléka járt jó iskolába. A kutatók szerint ez azt bizonyítja, hogy a korábbi évekhez képest a legjobb családi hátterű diákok sem tanulhatnak jó iskolában.

Az sincsen könnyebb helyzetben, aki nyelvet szeretne tanulni. A tél folyamán, de legkésőbb január elsejével ismét árat emelt több nyelvvizsgaközpont, miközben az eddig elérhető adatok szerint 2023-ban jóval kevesebben vizsgáztak, mint az elmúlt közel 10 évben – olvasható egyebek mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×