eur:
389.43
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
izraeli katonák a Gázai övezetben
Nyitókép: X/IDF

Nem számít gyors fegyverszünetre a gázai övezeti háborúban az izraeli miniszterelnök - a nap hírei

Ünnepélyesen beiktatták hivatalába Sulyok Tamás köztársasági elnököt. Közveszélyokozás gyanúja miatt indult eljárás a visegrádi Hotel Silvanus kiégése után.

Nem készült a szolgálatra, de büszkén vállalja a feladatot - jelentette ki Magyarország 7. köztársasági elnöke beiktatási beszédében a Sándor-palota előtt. Sulyok Tamás elmondta: a magyar emberek védelmezője kíván lenni, aki őrködik a demokratikus keretek működése mellett és az Alaptörvény betartatásáért. Kiemelte: közjogi értelemben is felel a határon túli magyarokért, különösen a háború sújtotta Kárpátaljai magyarok sorsát követi aggodalommal. Fontosnak nevezte az együttműködést a regionális szomszédjainkkal, a V-4 országokkal és a világ minden hatalmával.

Az elmúlt 14 év kegyelmi ügyeinek nyilvánosságra hozatalát követeli a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt szerint ez idő alatt 200 elítélt kapott államfői kegyelmet Magyarországon. A párt frakciója törvényjavaslatot nyújt be azért, hogy nyilvánosak legyenek a kegyelmi döntések részletei.

Visszalépett az indulástól a Kétfarkú Kutya Párt elnöke a 12. kerületben. Kovács Gergő pártja hegyvidéki szervezetének oldalán azt írta: azért lép vissza, mert a tagság nem támogatta, hogy részt vegyen az előválasztáson. A kerületben azért terveznek előválasztást tartani, mert a Momentum Farkas Csabát, az LMP pedig Kendernay Jánost indítaná a polgármesterségért. A Fidesz Fonti Krisztina alpolgármestert támogatja polgármesterjelöltnek, miután Pokorni Zoltán bejelentette, hogy nem indul és kiszáll a politikából.

Az LMP szerint javítani kell a HÉV-közlekedés színvonalát, mert csak így érhető el, hogy többen válasszák ezt a közlekedési formát. Az ellenzéki párt kamerarendszert, új szerelvényeket, illetve a régiek felújítását és a járatok sűrítését követeli.

Közveszélyokozás gyanúja miatt indult eljárás a visegrádi Hotel Silvanus kiégése után - értesült a Blikk. A tűz – amelyet a hotel igazgatója szerint valószínűleg elektromos probléma okozott – felemésztette az épület felső szintjeit. A katasztrófavédelem szerint a tűzvizsgálat még zajlik, annak lezárásáig nem lehet megerősíteni, hogy mi miatt gyulladt ki a szálló.

Egyre több nyugati politikus szólal fel a béke mellett – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump volt amerikai elnök találkozója után a kormányfő politikai igazgatója. Orbán Balázs a Kossuth rádióban kiemelte: a találkozó legfontosabb üzenete, hogy amíg Donald Trumpnak hívták az Egyesült Államok elnökét, addig a Közel-Keleten és Ukrajnában is béke volt.

Nem számít gyors fegyverszünetre a gázai övezeti háborúban az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu a Bildnek és a Politiconak nyilatkozva azt mondta: a Hamász jelenleg nem akar megállapodásra jutni. A zsidó állam kormányfő egyben elutasította Joe Biden amerikai elnök bírálatát. Mint fogalmazott: nem magánpolitikát folytat az izraeliek többségének kívánságai ellenére a háborúban.

Visszautasítja a pápa béketárgyalásokra vonatkozó tanácsát a vatikáni ukrán nagykövetség. Ferenc pápa a múlt hónapban adott interjút az RSI svájci televíziónak, amelynek leirata szerint béketárgyalásokat sürgetett és az ukrajnai háborúval kapcsolatban a fehér zászló, illetve a vereséget szenved kifejezéseket használta. A pápa szavainak nyilvánosságra kerülése után Matteo Bruni szentszéki szóvivő kiemelte: az egyházfő nem megadásról, hanem tárgyalásról beszélt, és szimbolikusan használta a fehér zászló kifejezést. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közösségi oldalán azt kérte a Vatikántól, hogy támogassák Ukrajnát és népét az életben maradásért vívott harcában.

Több százan tüntettek Marosvásárhelyen a székely területi autonómiájáért. A székely szabadság napja alkalmából Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a román hatóságokhoz intézett petíciót olvasott fel. A dokumentum kiemeli: a székelyek az európai gyakorlat mintájára maguk akarják intézni az általuk többségben lakott régió ügyeit.

Portugáliában előrehozott parlamenti választásokat rendeztek. Csaknem 11 millió választásra jogosultat vártak az urnákhoz, hogy képviselőket válasszanak a 230 tagú törvényhozásba. A közvélemény-kutatások a jobboldali pártokat tömörítő Demokratikus Szövetség győzelmét jósolják, de feltehetően mégis koalíciós kormány alakul.

Pályakarbantartás miatt hétfő estig késnek a vonatok a Prága-Budapest vonalon. A késések a Metropolitan EC-ket, a Metropol EuroNightot és a Hungária EC-t érintik. A tájékoztatás szerint a Budapestről Prága felé induló vonatok vasárnap egész nap, hétfőn pedig a Nyugati pályaudvarról 11 óra 30 perckor induló vonatig bezárólag mintegy 45 percet késnek.

Felavatták Arany János új emléktábláját Karlovy Varyban. A magyar költő 1869 és 1876 között évente, összesen nyolc alkalommal járt a városban gyógykezelésen. Az új emléktábla a költő egykori lakhelyének falára került a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége kezdeményezésére.

Elkészült a párizsi Notre-Dame-székesegyház hajójának födémszerkezete, amely a huszártoronnyal együtt égett le a 2019-es tűzvészben. Befejezéséhez közeledik a huszártorony is, amely azonos a XIX. században tervezettel: jelenleg az ólomborítást helyezik el, és fokozatosan bontják a tornyot körülvevő állványzatot. A székesegyház várhatóan december 8-án nyílik meg a nagyközönség előtt.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×