eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Republikon: a magyar nők 43 százaléka szerint otthon van a helyük

A Republikon Intézet kutatása szerint a nők aktív szavazók ugyan, de kevésbé érdekli őket a politika, mint a férfiakat, és nemigen látnak olyan pártot, amely kifejezetten őket képviselné.

„Magyarország az egyetlen uniós tagállam, ahol nincs nő a kormányban. A magyar társadalom, nem csak a Fidesz időszakában, hanem sokkal régebben erőteljesen férfiak uralta a maszkulin társadalom. Ha megnézzük a borzalmas gyerekbántalmazásokat, nem látunk nőket a bűnözők között. Ha megnézzük a családi erőszak ügyeit, mindenhol férfiak vannak, miközben a döntéshozatalban, a politikacsinálásban, a közéletben nagyon kevés hölgyet látunk”− mondta a Republikon Intézet rendezvényén Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Schlanger Márton, az intézet kutatója arról számolt be, hogy a közvélemény-kutatásuk szerint a férfiakat jobban érdekli a politika, mint a nőket, de mindkét nem ugyanolyan aktív szavazó.

„A férfiak 47 százalékát érdekli a politika, amíg a nőknek csak a 37 százalékát. Bár érdeklődés szintjén a nőknél kevésbé van jelen a politika, de az állampolgári kötelességüket végrehajtják és elmennek szavazni. A legfrissebb adataink alapján magasabb a nők választási részvételi hajlandósága, mint a férfiaké, néhány százalékkal, ez általában így is szokott lenni, a két nem között nagy különbség nincs" − fejtette ki a kutató.

Világnézeti szempontból is van különbség a nemek között, a férfiak 14 százaléka vallja magát nemzeti érzésűnek, amíg a nőknél ez az arány csak 8 százalék.

„Ezzel szemben a hívő világnézet, ami általában az egyik legalacsonyabb szokott lenni az összes mérésben, a férfiaknál 5 százalék mindössze, a nőknél viszont kiugró 13 százalék. Ez igazából a lényegi különbség a két nem között ” − tette hozzá Schlanger Márton.

A kutató kiemelte, hogy a liberális és a nyugatias felfogás a férfiakra jellemzőbb, amíg a zöldek, szocialisták és szociáldemokraták ideológiája inkább a nők körében elfogadottabb. A vizsgálat legérdekesebb eredményének azt tartja, hogy a nők 43 százaléka helyesnek tartja azt a felfogást, ami szerint otthon van a helyük a háztartásban és a gyereknevelésben, a pénzkeresés pedig a férfiak dolga. A megkérdezettek 34 százaléka nem értett egyet ezzel az állítással.

„A férfiak körében leginkább a Fidesz és a DK a népszerű, a nők viszont sokkal kevésbé találnak olyan pártot, amelyről úgy éreznék, hogy kifejezetten őket képviselik” – összegzett Schlanger Márton, a Republikon Intézet kutatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×