eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pixabay

Csak harmincezer távfűtéses lakás lehet most túlfűtött a fővárosban, de ott is van megoldás

A fővárosi távfűtés rugalmas, a megfelelő beállításokkal a külső hőmérséklethez igazítva biztosítja a megfelelő hőmérsékletet – mondta a Budapesti Közművek FŐTÁV távhő-szolgáltatási divízió vezérigazgató-helyettese.

A tavaszias februári időben lehet spórolni a fűtésen, már ahol erre technikailag lehetőség nyílik. Az InfoRádió utánajárt, hogy a fővárosi távfűtéses lakásokban miként lehet alkalmazkodni a külső hőmérséklet változásához, és Orbán Tibor, a Budapesti Közművek FŐTÁV távhő-szolgáltatási divízió vezérigazgató-helyettese elmondta, a fővárosi távfűtés rugalmasságának köszönhetően a legtöbb budapesti társasházban az év minden időszakában megfelelő hőmérséklet érhető el.

"Ez a rendszer teljesen rugalmas, ha jól van beállítva, akkor nem szükséges beavatkozni, hiszen minden hőközpontban digitális szabályozó van, amely a külső hőmérséklet függvényében állítja be az épület számára a megfelelő vízhőmérsékletet. Elvileg ilyenkor nem lehetne sem túl-, sem alulfűtöttség, ami nem jelenti azt, hogy egyes lakásokban esetleg ez nem fordulhat elő” − mondta.

Ezenkívül a lakásokban is van többnyire lehetőség a beavatkozásra, ha a fűtőtestekre szereltek termosztatikus radiátorszelepeket. Arra is lehetőség van, ha az épületben a hőmérséklet nagyon eltérne a kívánttól, hogy a közös képviselő módosítson a megrendelt hőfokon, ugyanis az ingatlanok nagy részében a főszolgáltató épületenkénti szabályozást végez.

Orbán Tibor azt is elmondta, hogy Budapesten 240 ezer távfűtéses lakás van, és ebből 210 ezerben működnek olyan szelepek, amelyekkel vagy automatikusan, vagy manuálisan szabályozni lehet a hőmérsékletet. Budapesten tehát harmincezer olyan lakás van még, amelyben ez nem lehetséges, országosan pedig több mint százezer lakásból hiányzik még ez a megoldás. "Azok a panelépületek általában ilyenek, amelyek a 70-es évek közepén-végén vagy a 80-as évek legelején épültek” − tette hozzá Orbán Tibor.

A hirtelen jó időnek köszönhetően a megfelelő fűtési rendszerrel felszerelt háztartások jelentősen csökkenthetik a költségeiket a vezérigazgató-helyettes szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×