eur:
398.15
usd:
371.89
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nyitókép: Pixabay

Csak harmincezer távfűtéses lakás lehet most túlfűtött a fővárosban, de ott is van megoldás

A fővárosi távfűtés rugalmas, a megfelelő beállításokkal a külső hőmérséklethez igazítva biztosítja a megfelelő hőmérsékletet – mondta a Budapesti Közművek FŐTÁV távhő-szolgáltatási divízió vezérigazgató-helyettese.

A tavaszias februári időben lehet spórolni a fűtésen, már ahol erre technikailag lehetőség nyílik. Az InfoRádió utánajárt, hogy a fővárosi távfűtéses lakásokban miként lehet alkalmazkodni a külső hőmérséklet változásához, és Orbán Tibor, a Budapesti Közművek FŐTÁV távhő-szolgáltatási divízió vezérigazgató-helyettese elmondta, a fővárosi távfűtés rugalmasságának köszönhetően a legtöbb budapesti társasházban az év minden időszakában megfelelő hőmérséklet érhető el.

"Ez a rendszer teljesen rugalmas, ha jól van beállítva, akkor nem szükséges beavatkozni, hiszen minden hőközpontban digitális szabályozó van, amely a külső hőmérséklet függvényében állítja be az épület számára a megfelelő vízhőmérsékletet. Elvileg ilyenkor nem lehetne sem túl-, sem alulfűtöttség, ami nem jelenti azt, hogy egyes lakásokban esetleg ez nem fordulhat elő” − mondta.

Ezenkívül a lakásokban is van többnyire lehetőség a beavatkozásra, ha a fűtőtestekre szereltek termosztatikus radiátorszelepeket. Arra is lehetőség van, ha az épületben a hőmérséklet nagyon eltérne a kívánttól, hogy a közös képviselő módosítson a megrendelt hőfokon, ugyanis az ingatlanok nagy részében a főszolgáltató épületenkénti szabályozást végez.

Orbán Tibor azt is elmondta, hogy Budapesten 240 ezer távfűtéses lakás van, és ebből 210 ezerben működnek olyan szelepek, amelyekkel vagy automatikusan, vagy manuálisan szabályozni lehet a hőmérsékletet. Budapesten tehát harmincezer olyan lakás van még, amelyben ez nem lehetséges, országosan pedig több mint százezer lakásból hiányzik még ez a megoldás. "Azok a panelépületek általában ilyenek, amelyek a 70-es évek közepén-végén vagy a 80-as évek legelején épültek” − tette hozzá Orbán Tibor.

A hirtelen jó időnek köszönhetően a megfelelő fűtési rendszerrel felszerelt háztartások jelentősen csökkenthetik a költségeiket a vezérigazgató-helyettes szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

DK-s pártalapító küldte el Gyurcsány Ferencet

A Facebook-oldalán posztolt Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt. Azt ajánlott a Gyurcsány Ferencnek, hogy megírhatná első könyvét
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×