eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk
A Kékszalag PORT Balatonfüreden 2023. január 24-én. A kikötő a Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a balatonfüredi önkormányzat beruházásában valósult meg.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Komoly korlátozásra készülnek a Balatonon

Az önkormányzatok beleszólási lehetőséget kérnek, hogy mit lehet megépíteni a Balaton környékén. Indoklásuk szerint több, a tómederben épített vízi létesítmény jelentősen torzítja a településképet, a látványvédelmet és a települések arculatát.

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) azt kéri a jogalkotóktól, hogy a Balaton-parti települések önkormányzatainak lehessen beleszólása azoknak a létesítményeknek, épületeknek a megépítésébe vagy elhelyezésébe, melyeket a közigazgatási területük tómederbe eső részén terveznek – írja a hirbalaton.hu.

A BFT térségi kezdeményezésre tűzte napirendre a témát, és legutóbbi ülésén felhatalmazta a tanács két elnökét, hogy kérésükkel kapcsolatban vegyék fel a kapcsolatot a Belügyminisztériummal, az Építési és Közlekedési Minisztériummal, valamint a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériummal. A BFT a jogszabályi feltételek kidolgozását kezdeményezi a cél érdekében.

A jelenlegi joggyakorlat alapján az önkormányzatok az építésügyi engedélyezési eljárás előtt adhatnak településképi véleményt az építésügyi hatósági engedélykérelemhez, de ez a hatály nem terjed ki a vízgazdálkodásról szóló törvény szerinti vízi munkával kapcsolatos építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokra. Ez azt jelenti, hogy

a törvény hatálya alá tartozó eljárásokra jelenleg nem terjeszthető ki az önkormányzatok településképi véleményezési hatásköre.

A Balaton kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi terület, illetve része az Európai Unió által létrehozott összefüggő európai ökológiai hálózatnak, a Natura 2000-nek, így egyáltalán nem mindegy milyen beruházásokat indítanak a közvetlen környezetében.

A vízparttal rendelkező települések közigazgatási határai szárazföldön és a vízfelszínen is rögzítve vannak. A BFT leginkább azért fordult a jogalkotókhoz, mert a Balaton-parton vagy a tómederben épített vízi létesítmények

nagymértékben befolyásolják, torzítják a településképet, a partról nyíló látványvédelmet vagy a települési arculatot,

ezért a tanács szerint az önkormányzatokat is megilleti a véleményformálás, valamint az észrevételtételek lehetősége.

A BFT mostani kezdeményezésének egyik előzménye, hogy Csopakon új fürdőházakat építenének, a helyi önkormányzat azonban a településkép megóvása érdekében beleszólási lehetőséget igényelne a beruházást illetően. A csopaki önkormányzat érvelése szerint a Balaton-parti településeken teljes körű szabályozásra lenne szükség a közigazgatási területükre vonatkozóan, valamint a vízfelületek tekintetében is.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×