eur:
389.13
usd:
360.72
bux:
68463.64
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Fenyegető a 100 ezer forintos égetési bírság, de van egy "okos" kibúvó a kertben

Az a magánszemély, aki tiltott helyen vagy időszakban égeti el a kerti hulladékát, legfeljebb 100 ezer forintos bírsággal büntethető - így szól a rendelet.

A magro.hu ír arról, hogy elkerülhető-e a bírság, ha valaki a kertjében éget. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi törvény alapján az önkormányzatok – amennyiben azt szükségesnek tartják – helyi rendeletben szabályozhatják az avar és a kerti hulladék égetését.

Helyi szabályozás hiányában az avarégetés kérdésével kapcsolatban az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225. § (1) bekezdésében foglaltak az irányadóak, amely alapján tilos az avar és kerti hulladék égetése.

Az a magánszemély, aki tiltott helyen vagy időszakban égeti el a kerti hulladékát, legfeljebb 100 ezer forintos bírsággal büntethető. Minderről az Infostarton is írtunk amikor egy sóskuti ház leégett vélhetően azért, mert az épületen belül, de az udvaron is "lomtenger volt, ami a tűz terjedését is segíthette, és a menekülés esélyeit is ronthatta".

Sütögetés

Más kérdés, ha valaki a kertjében sütöget, bográcsozik, vagy egyenesen főzőcskézik. Ha ilyenkor ránk hívja a szomszéd a tűzoltókat, akkor ők először is megnézik, hogy hol volt vagy van a tűz. Ha kiépített sütőhelyen, akkor máris megmenekültünk.

A szabályozás jellemzően a falevelekre és a fák vagy tuják metszése után megmaradt ágak elégetésére vonatkozik.

Vidéki önkormányzatoknál azonban azt is meg szokták engedni, hogy bizonyos órákban, és napokon a kerti hulladék is elégethető.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×