eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Rendőrök a Széll Kálmán téren 2024. február 8-án. Budapest rendőrfőkapitánya fokozott ellenőrzést rendelt el a főváros teljes területére február 8. és 12. között. Az intézkedés célja a jogsértő cselekmények megelőzése, felderítése, megszakítása, valamint a közrend és közbiztonság fenntartása.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Ezért jelent meg olyan sok rendőr Budapest utcáin

Nincs az az ideológia, amely indokolná az "embervadászatot", amelyet az antifa terroristák folytattak egy évvel ezelőtt Budapest utcáin - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára fővárosi sajtótájékoztatóján.

Rétvári Bence felidézte, hogy a mintegy húszfős külföldi csoport tagjai fényes nappal, a főváros közterületein, hátulról, "aljas módon" támadtak a véletlenszerűen, illetve a ruházatuk alapján kiválasztott áldozataikra. Viperával ütéseket mértek a lábukra, a földre rogyott embereket ütötték, rúgták, amivel 2-7 cm hosszúságú repesztett sebeket, ujjtörést, alkarcsont törést, agyrázkódást, szemüreg- és arcüreg törést, valamint bevérzéseket, zúzódásokat okoztak, majd lefújták őket gázsprayvel és gyorsan elmenekültek. Az egyik áldozat fejére például 13 ütést mértek - emelte ki az államtitkár. Az áldozatok magyar, lengyel és német állampolgárok voltak, akik nyugodtan sétáltak nagy forgalmú közterületeken.

Rétvári Bence hangsúlyozta, az antifa mozgalom velejárója az erőszak, aktivistáik azt gondolják, hogy nekik szabad erőszakot alkalmazni, és céljuk az anarchia, az, hogy a jelenlegi társadalmi rendet lebontsák.

Elmondása szerint az előkészület "antifa oldalról" idén is hasonló volt, azonban a rendőrség felkészülésének köszönhetően sikerült megelőzni, hogy hasonló eset történjen, most mindenki biztonságban volt Budapest utcáin.

Kuczik János Zoltán rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes közölte,

a tavalyi elkövetők közül 17 főt azonosítottak, velük szemben eljárás folyik.

Idén fokozott ellenőrzés volt a fővárosban ebben az időszakban, a múlt csütörtöktől több mint tíz helyszínen nagy létszámban jelen voltak a rendőrök, de ellenőrizték az aluljárókat és a szélsőséges, radikális csoportok által látogatott szórakozóhelyeket is, valamint a térfigyelő kamerákon keresztül is végeztek megfigyelést - fejtette ki a vezérőrnagy.

Mivel a tavalyi elkövetők külföldi állampolgárok voltak, idén együttműködtek a külföldi társszervekkel.

A Kitöres napjával kapcsolatban öt rendezvényről érkezett bejelentés idén,

két rendezvényt betiltottak, hármat pedig biztosítottak, ennek keretében több mint háromszáz főt igazoltattak, ők többségükben radikális csoportokhoz tartozó külföldi állampolgárok voltak

- tudatta a rendőrfőkapitány-helyettes. Elmondta, hogy öt főt előállítottak, ők késeket, gázsprayt, lőfegyvereket tartottak maguknál.

A fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően semmilyen erőszakos cselekmény nem történt idén a fővárosban - jelentette ki Kuczik János Zoltán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×