eur:
390.62
usd:
364.65
bux:
68257.12
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Hungarian money - forint in the black wallet
Nyitókép: johan10/Getty Images

Fontos változás jön a nyugdíjak kiszámításában

A számításhoz szükséges valorizációs szorzók április elejéig jelennek meg.

Idén január 1-jétől módosultak a nyugdíjelőlegre, nyugdíjmegállapítási határidőkre és nyugdíjigénylésre vonatkozó szabályok – írja a Metropol.

A nyugdíjszámításhoz szükséges idei valorizációs szorzókat a 2023 január és december közötti átlagkereset-növekedés határozza meg. A tavaly érvényes valorizációs szorzó 17,5 százalék volt, az idei várhatóan 13,9 százalékos mértékű lehet.

Idén 3,6 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, ami előrevetíti az infláció folyamatosan csökkenését is. Novemberben, ha az előrejelzések szerint alakulnak a gazdasági mutatók, nyugdíjprémiumot fizetnek. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése előreláthatólag március elején jelenik meg.

Azok a nyugdíjra jogosultak, akik a nyugdíjszorzók megjelenése előtt igénylik ellátásukat, nyugdíjelőlegben részesülnek, hogy a megélhetésük biztosított legyen. A gyakorlat szerint a nyugdíjelőleg általában a véglegesen megállapított nyugdíj összegének 75-80 százalékát jelenti. Az eddigi szabályok szerint a végleges összegű nyugdíjak megállapításának határideje április 15. volt. Az új rendelet szerint a végleges nyugdíjakat a nyugdíjszorzók megjelenésétől számított 15 napon belül kell megállapítani.

Tavaly még határozatban értesült a friss nyugdíjas a nyugdíjelőleg megállapításáról, idén januártól erről végzést kap. Fontos, hogy a végzésben megállapított nyugdíjelőleggel kapcsolatban jogorvoslatnak van helye: ha a nyugdíjas nem ért egyet a megállapított nyugdíjelőleg összegével, a végzés kézhezvételétől számított 30 napon belül keresetlevelet nyújthat be.

Változott idén januártól a nyugdíjigények elbírálására nyitva álló határidő. Ha valaki a nyugdíját 2024. január 1. és december 31. közé eső kezdőnappal kéri megállapítani, akkor a nettó életpálya átlagkeresetét a 2024-ben alkalmazandó valorizációs szorzókkal kell kiszámítani.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×