eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: gyor.hu

Új mentőállomást avattak Győrben

A kormány elkötelezett a mentők anyagi megbecsülése és a munkakörülményeik javítása mellett – jelentette ki Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az Országos Mentőszolgálat új, győri mentőállomásának avatásán.

Az államtitkár elmondta, hogy mindezt a 2010 óta tartó fejlesztési program is igazolja, amelynek a béremelés is része. Utóbbi következő üteme márciusban valósul meg – emlékeztetett.

A másik eleme egy infrastrukturális fejlesztési program, amelynek részeként 107 mentőállomást újítottak fel, 35-öt építettek és lecseréltek ezer mentőautót – folytatta, hozzátéve: a mentőautók átlagéletkora már kevesebb, mint öt év.

Megjegyezte: a szocialista kormányok egyetlen mentőautót sem cseréltek le, csupán a jogszabályt módosították annak érdekében, hogy az egyre tovább lehessen használni az öregedő autókat. Kijelentette: ez nem egy jó stratégia.

Az államtitkár kiemelte: a 2010 óta tartó intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy a mentők megbecsülve érezzék magukat, hogy azt érezzék, a munkájuk az egész társadalom és a kormány számára is kiemelten fontos.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: az új mentőállomás alkalmas arra, hogy mintája legyen a jövőbeni hasonló projekteknek.

Hozzátette: a magasépítési beruházásoknál arra törekszenek, hogy funkcionális, gazdaságossági és esztétikai értelemben is maradandót alkossanak, hogy olyan környezet alakuljon ki, amely maximálisan szolgálja a benne dolgozók tevékenységét.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta, hogy az új létesítmény a világ legmodernebb mentőállomásának számít, nemcsak Győrt, hanem a térséget is ellátja.

Az épületkomplexum tíz mentőegységnek ad helyet, ahol a vonuláshoz szükséges helyiségek mellett kialakítottak egyebek mellett közösségi tereket, pihenésre és rekreációra alkalmas szobákat, oktatótermet és szervizt. Emellett a fenntarthatóságot biztosító fejlesztési elemeket is beépítettek. Példaként említette a napelemes rendszert és az elektromos autótöltőt.

Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője a jelenlegi önkormányzati ciklus egyik legnagyobb beruházásának nevezte az új mentőállomás megépítését.

Simon Róbert Balázs, Győr és környéke másik fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a mintegy 3,8 milliárd forint kormányzati támogatásból megépített mentőállomás kiváló helyen épült meg, mert a kórház pár száz méterre található, közel vannak a lakótelepek és az autópálya is.

Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) ezt azzal egészítette ki: a mentőállomás elhelyezkedése várhatóan csökkenteni fogja a mentők kiérkezési idejét.

Hozzátette: a győriek számra a biztonság a legfontosabb, ezért polgármesteri ciklusának elején a közbiztonságot próbálták javítani azzal, hogy létrehozták a városrendészetet. Ezt követően a kórházon belül alakították ki az ügyeleti rendszert, majd felújították a tűzoltóállomást. Hangsúlyozta: az új mentőállomás megépítése is fokozza a győriek biztonságát.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×