eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a H5-ös szentendrei HÉV felújításának részleteiről tartott sajtótájékoztatón a szentendrei Offline Centerben 2021. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Elemzők: Vitézy Dávid záros határidőn belül be fogja jelenteni az indulását

Egyre valószínűbb, hogy Vitézy Dávid is elindul a budapesti főpolgármester-választáson – mondták az InfoRádiónak nyilatkozó elemzők. Lehetséges egy olyan forgatókönyv is, amely szerint a Fidesznek nem lesz jelöltje a posztra, egy elemző szerint "a mérések fogják megalapozni ezt a döntést".

Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterre a budapestiek 38 százaléka szavazna, Sára Botond támogatottsága 18, Vitézy Dávidé 16 százalékos a Pulzus közvélemény-kutató szerint.

A regnáló városvezető már egyértelművé tette, hogy jelölt szeretne lenni, Sára Botond budapesti főispán neve viszont csupán budapesti sajtóértesülésekben jelent meg.

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója az Inforádió Aréna című műsorában csak annyit árult el, hogy mikor lesz jelöltjük a kormányerőknek, azt nem, hogy ki.

"A jelölési folyamat valamikor február közepén indul meg, és valamikor március végére lesznek hivatalos jelöltek" – mondta a párt alelnöke.

Vitézy Dávidot, a Budapesti Közlekedési Központ egykori vezérigazgatóját az LMP szeretné jelölni. A volt közlekedési államtitkár

még nem mondott igent a felkérésre, de nemet sem, viszont aktívan kommunikál,

ami alapján Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője azt gondolja róla, hogy megvan benne az ambíció, ugyanakkor feltűnő, hogy egyelőre csak a tömegközlekedésről beszél. "Politikusként is tudnia kell majd megszólalni, nem elég közlekedési szakemberként. Az egy másfajta kommunikáció, politikai kommunikáció" – fogalmazott Rotyis Bálint.

Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója szerint Vitézy Dávid egy kicsit már késésben van. "Stábot kell felállítani, szakértőkre van szüksége. A munkát addig nem annyira tudja olyan szinten elkezdeni, hogy ki ne szivárogna, erről én arra következtetek, hogy

záros határidőn belül be fogja jelenteni az indulását,

amihez nyilván alkalmazkodnia kell a többi szereplőnek" – rögzítette Novák Zoltán. Szerinte az sem kizárt, hogy indulása esetén a Fidesznek nem lesz saját főpolgármester-jelöltje.

"Mindenképpen a mérések fogják megalapozni ezt a döntést, és ha az jön ki, hogy az okozza a nagyobb presztízsveszteséget, hogy elindítanak egy jelöltet, aki nem jól szerepel, és mindeközben azt sem érik el, hogy Karácsony Gergely posztja meginogjon, akkor nem fognak indítani" – hangsúlyozta.

A Jobbik Brenner Koloman országgyűlési képviselőt, a Mi Hazánk Grundtner Andrást, a párt budapesti elnökét indítja el a választáson. A többi ellenzéki párt (DK, MSZP, Párbeszéd, Momentum, Magyar Kétfarkú Kutya Párt) Karácsony Gergelyt támogatja, ha mással nem is, azzal igen, hogy nem indít jelöltet ellene.

Az önkormányzati választás az európai parlamenti választással egy napon, június 9-én lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×