eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash

Termetes, invazív rágcsáló terjed itthon

A nutria nem őshonos Európában, éppen ezért a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szerint mielőbb meg kell fékezni a terjedését.

A hódpatkány, más néven nutria terjedő, önfenntartó állományai alakultak ki a Kerka és Kebele vízfolyások, valamint a Mura folyó térségében - írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. A nagy termetű rágcsáló idegenhonos, inváziós faj, a park szerint az elharapódzásuk miatt sürgető lenne aktívan fellépni a terjedésük megállítása érdekében.

A park azt írja, 2019-2020-tól kezdve országosan megszaporodtak a nutria észlelések, elsősorban az ország északi, valamint középső részén. Irodalmi adatok alapján a nutria Szlovákia és Ausztria felől, a Duna és mellékágai mentén terjeszkedik, ugyanakkor megfigyeléseink azt mutatják, hogy

jelenléte és terjedése 2021-től intenzívvé vált az ország délnyugati régiójában is, vagyis Szlovénia és Horvátország irányából is megfigyelhető egy-egy inváziós útvonal.

Zala vármegyében 2016-ban is észleltek nutriát a Mura folyó felső szakaszánál. Később a Határ-patak mellett, egy feltételezhetően új bekerülési útvonalon jelent meg a faj már bizonyítottan szaporodó állománya, 2022-ben pedig még újabb előfordulási helyekről is detektálták a nutriát. A Murán és a Kerka folyó alsó szakaszán tavaly sokszorozódtak meg az észlelések.

Ugyan a faj visszaszorítására, gyérítésére való törekvések már 2021-2022-től megkezdődtek, a nemzeti park szerint a Kerka-mente és a Kebele elnevezésű Natura 2000 területeken bizonyított a faj szaporodó állománya. A park vezetése szerint az agresszíven terjedő állomány felszámolására még van esély, ezt kilövéssel és szelektív csapdázással tervezik megoldani saját hatáskörben és a vadgazdálkodási ágazattal való szoros együttműködésben.

Azt is hozzáteszi a park, hogy a helyzet kezelését nehezíti, hogy a vadgazdálkodóknak egészen addig nem áll érdekükben az invazív fajok visszaszorítása, amíg "csak" természeti károkat okoznak, mezőgazdaságiakat nem. És az is nehézség, hogy a szomszédos országokból természetes úton szinte folyamatos a nutria-utánpótlás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×