eur:
390.8
usd:
364.43
bux:
68262.1
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Unsplash

Dráma délen: már megállíthatatlan a hódpatkány

Megjelent a nutria a Dráva folyó mentén. A hódpatkánynak is nevezett rágcsálók komoly károkat tunak okozni a kiskertekben is.

Pár évvel ezelőtt még csak Győr-Moson-Sopron környékén láttak nutriát. Nem sokkal később megjelent Zalában és a Mura folyón keresztül hamar eljutott a Drávába is. A Dél-Amerikában őshonos állat az 1980-as években került Európába. Azért hozták be, hogy tenyésszék, mert a prémje rendkívül értékes”− mondta a sonline.hu portálnak Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park Drávai Tájegységének vezetője.

„Egy idő után a prémre már nem volt szükség, ezért sok állatot szabadon engedtek. Egy darabig nem is volt velük gond, azonban a klimatikus viszonyok kedvezőek voltak számukra, megmaradtak, elkezdtek szaporodni és útnak indultak” – emelte ki.

Somogyban korábban nem láttak az állatot egészen tavaly decemberig, amikor egy példány belement a rókacsapdákba. Azóta egyre több bukkan fel a Barcs-Komlósdi-Rinya, a Gyöngyösi-patak és az Ó-Dráva környékén is. Voltak olyan szakaszok, ahol öt kilométeren belül hetet láttak.

„Az a probléma, hogy a vemhességi ideje négy hónap, ezért évente akár háromszor is tud elleni, ha olyanok a körülmények. Magyarországon ez a téli időszak miatt legfeljebb kétszer fordul elő, viszont nagyon szapora, átlagosan 5–6 utódja születik” – mondta Horváth Zoltán.

A tájegységvezető arról is beszélt, hogy Olaszországban már eurómilliókban beszélnek a nutria okozta gazdasági károkról, Angliában is csak egy hosszabb program keretében sikerült kiirtani.

A nutria növényekkel táplálkozik és képes egész búzatáblákat is szétrágcsálni. Nemcsak a gazdálkodók munkáját teheti tönkre, a kiskertekben is komoly károkat okozhat.

„A megoldás az lehet ellenük, hogy csapdázással befogjuk az állatokat, illetve felvesszük a kapcsolatot a vadászokkal, akik szabadon kilőhetik a fajt. Angliában egy hosszabb program keretében sikerült kiirtani a nutriát. Idehaza is mindenképpen lépnünk kell, különben hamarosan országossá válik a probléma” – tette hozzá a DDNP Drávai Tájegységének vezetője.

Horváth Zoltán elmondta azt is, hogy a róka és a sakál képes felvenni a harcot a négy-öt kilogrammos állattal, ott ahol nincsen víz. Azonban, ha sarokba szorítják a nutriát, akkor képes támadni is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×