eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
European Union banknotes spread out
Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images

Terézvárosi önkormányzat: nem vállalunk felelősséget az előző vezetés jogsértéseiért

A Miniszterelnökség 24 millió forint európai uniós támogatást követel vissza Terézvárostól - közölte az önkormányzat.

Határozatképtelenség miatt elmaradt szerdán a VI. kerületi önkormányzat képviselőtestületi ülése, amelyet a terézvárosi fideszes képviselők és egy független képviselő kezdeményezett azért, hogy lemondásra szólítsák fel Soproni Tamást (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), mivel szerintük a polgármester tevékenysége miatt sorozatos anyagi kár éri a kerületet.

A polgármester szerint rágalomhadjárat zajlik. Az önkormányzat friss közleménye szerint Kovács Balázs Norbert nem tagja a terézvárosi képviselő-testületnek, "ezért nem tudhatja: maga az önkormányzat hozta nyilvánosságra azt, hogy a Miniszterelnökség az előző ciklusban elkövetett jogsértéseiért követel vissza eu-s támogatást Terézvárostól".

Hozzátették: a Miniszterelnökség megállapításai szerint a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat energetikai felújításával kapcsolatban lebonyolított 2016-os közbeszerzés során

olyan súlyos jogsértések történtek, amelyek befolyásolhatták a verseny tisztaságát.

"A megállapítások szerint a Hassay Zsófia vezette önkormányzat a munkaterületet nyolchónapos késéssel adta át a kivitelezőnek úgy, hogy kiviteli tervek egyáltalán nem voltak még akkor sem" - írták. Az elkészült beruházást a támogatási szerződés szerint legkésőbb 2019. szeptember 7-én át kellett volna adni, ám ez sem történt meg, hiszen nem volt kész a munka - olvasható a közleményben.

Megjegyezték: a rendkívül súlyos hiányosságok miatt a Miniszterelnökség nem 2016-ban, a közbeszerzési eljárást követően és nem is 2019-ben, a tervezett befejezés idején kezdett vizsgálódni, hanem most, 2023 végén, "és csaknem 24 millió forintot akar visszafizettetni a jelenlegi városvezetéssel a korábbi kerületvezetés hibái miatt".

Úgy vélték, "az eljárás furcsaságoktól is hemzseg",

hiszen a kivitelezőt a szokásostól eltérően nem nyílt, hanem meghívásos eljárásban választotta ki a kerületvezetés, és az eljárás lebonyolítását "érthetetlen okokból kiszervezték a Nagy és Kiss ügyvédi irodának, amelynek egyik névadója a korábbi MNB-alelnök, jelenlegi gazdasági miniszter testvére". A munka folyamatos húzódása kétségbe vonta az ajánlatok értékelésének korrektségét, és a végső győztes személyét is - írták.

A kerületi önkormányzat szerint "a dátumokból és a kifogásolt eljárási szabályokból is világosan látszik, hogy a történtekhez a jelenlegi városvezetésnek semmi köze", ugyanakkor "olyan súlyos szabálytalanságokról van szó, amelyek miatt nem vállalhatja a felelősséget a jelenlegi testület".

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×