eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

12 éves új dollárkötvény-kibocsátást indított el a MÁK - a nap hírei

A szakképzésben oktatók is megkapják a 32,2 százalékos béremelést januártól. A főpolgármester szerint a főváros hiába teljesítené a kabinet elvárásait, a kormány akkor is megszüntetné a Budapest-bérletet.

Az idén 4 százalék körülire várja a gazdasági növekedést és 5-6 százalékra az inflációt a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton a Demokratának azt mondta: a rövid távú stratégia szerint először a fogyasztás és a beruházások élénkülését kell elérni, amelyben fontos tényező a magánberuházások ösztönzése. A kormány célja, hogy a beruházási rátát a GDP-hez mérten 25 százalék fölötti szinten tartsa. A hosszú távú stratégiában biztosítani kell a versenyképességet, amelynek egyik feltétele a független energiarendszer kiépítése, ami zöld és megfizethető energiát szolgáltat.

Szokatlanul hosszú futamidejű, 12 éves új dollárkötvény kibocsátását indította el ma a magyar Államadósság Kezelő Központ – írja a Reuters. A Portfólió felidézi, hogy az ÁKK a múlt év végén azt közölte: 2 milliárd dollárig terjedő dollárkötvény kibocsátás várható akár már az idei első negyedévben. A kötvények árazása estére derülhet ki.

Január elsejétől átlagosan 79 500 forinttal emelkedett a rendvédelmi dolgozók bére – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence tájékoztatása szerint a béremelés több mint 56 ezer embert érint, rendőröket, tekeseket, idegenrendészeti dolgozókat, börtönőröket, katasztrófavédelmi dolgozókat és tűzoltókat. Az emelés fedezeteként idén több mint 60 milliárd forintos többletet tartalmaz a költségvetés. 2022-ben már volt egy 116 ezer forintos béremelés, ezt egészíti ki a mostani.

A szakképzésben oktatók is megkapják a 32,2 százalékos béremelést januártól. A Kulturális és Innovációs minisztérium közleménye szerint a szakképzésben oktatók átlagbérét legalább olyan arányban kell növelni, mint a köznevelésben dolgozó pedagógusok illetményét. A minisztérium hangsúlyozta: Brüsszel elzárkózott attól, hogy hozzájáruljon a szakképzésben oktatók béremeléséhez, ezért azt a kormány a hazai költségvetésből fedezi. Ez mintegy 24 ezer szakképzésben oktatót érint.

A pedagógusok és a munkájukat segítő szakemberek bérének emelését szorgalmazza az LMP. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint úgy tűnik, a kabinet visszakozni akar a pedagógusbér-emelés ügyében. Kanász-Nagy Máté Arra utalt, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a 32 százalékos béremelés januártól megvalósuljon, ehhez még egy technikai jóváhagyásra van szükség az Európai Bizottságtól.

A főpolgármester szerint a kormány annak ellenére meg akarja szüntetni a Budapest-bérletet, hogy az a fővárosiaknak, az agglomerációban élőknek, a városvezetésnek és az államnak is jól működő szolgáltatás. Karácsony Gergely közleménye szerint a költségvetési törvény alapján 12 milliárd forint járna Budapestnek a közösségi közlekedés költségeihez való állami hozzájárulásként, de ezt nem fizeti ki a közlekedési tárca. A fővárosnak ezzel szemben a korábbinál több mint 2 milliárd forinttal kellene többet fizetni a HÉV és a Volán számára. A főpolgármester szerint a főváros hiába teljesítené a kabinet elvárásait, a kormány akkor is megszüntetné a Budapest-bérletet.

Már a tavalyi első három negyedévben 5,4 százalék hiányzott a központi költségvetésből – derül ki a KSH adataiból. A kormány októberben 5,2 százalékra emelte meg az egész éves hiánycélt. A szeptemberrel zárult időszak összesített hiánya 1.363 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,1 százalékponttal rosszabb lett az előző év azonos időszakának adatainál. A harmadik negyedévben az egyenleg 264 milliárd forinttal, 2 százalékponttal javult az egy évvel korábbihoz képest.

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől, a benzin ára nem változik. A holtankoljak.hu azt írja, hogy a gázolaj nagykereskedelmi, azaz beszerzési ára bruttó 10 forinttal csökken, a benzin beszerzési ára a héten nem változik. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a kiskereskedelmi árak alakulása jelentősen eltért az elmúlt időszakban a nagykereskedelmi árak változásától, ezért nehéz megmondani, hogy pénteken milyen árak lehetnek a kutakon.

Több szakaszon tart még az árvízi védekezés a Tiszán. A folyó és a Zagyva 358 kilométeres szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A szakemberek arra számítanak, hogy mától elkezdődik az apadás. Kiskörénél hamarosan megkezdődik a duzzasztás, hogy be lehessen állítani a téli vízszintet. A csapadékos időjárás miatt több helyen okoz gondot a belvíz is. Zalaegerszegen is egyre nagyobb területek kerülnek víz alá.

Márciusig nem indít járatot Tel-Avivba a Wizz Air a az Izrael és a Hamász közötti konfliktus miatt. A Portfólió felidézi, hogy a magyar hátterű légitársaság októberben állította le a térségbe irányuló járatokat, és minden kapacitást más országokba helyezett át. Váradi József vezérigazgató novemberben egy interjúban azt mondta, hogy a háborúnak le kell csillapodnia, mielőtt a Wizz újraindítja járatait a térségbe.

Iránban több mint száz halálos áldozatot követelő robbantásokat hajtottak végre az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetőjének sírjánál. A két robbanás a 2020 januárjában amerikai dróntámadásban meghalt Kászem Szulejmáni vezérőrnagy halálának évfordulóján rendezett szertartáson történt. Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a merényletet, amiben 211-en megsebesültek és az eddigi legsúlyosabb az Iszlám Köztársaság 45 éves történetében. Az iráni vezetés csütörtökre országos gyásznapot hirdetett.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×