eur:
390.12
usd:
365.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Getty Images/ shutterjack

A vadásztársaságokon vasalná be az agrárkamara a gazdálkodók vadkárait

Csődbe mehet néhány vadásztársaság, az agrárkamara ugyanis behajtókat küldhet rájuk. A gazdálkodók a 21 milliárdos vadkáruk töredékét kapták csak meg.

Az agrárkamara közleménye alapján évente mintegy 21 milliárd forintos vadkár keletkezik Magyarországon, ám ennek csak a töredékét, alig hárommilliárd forintot térítenek meg a vadásztársaságok a gazdálkodóknak. Az elmúlt 20 évben évről-évre egyre nőtt a vadkárok mértéke, aminek oka leginkább a vadállomány túlszaporodása – írja a Népszava.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara november végén jelentette be, hogy céget alapít, és így próbálja elérni, hogy a vadásztársaságok kifizessék a vadkárok ellenértékét.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár összesítése szerint jelenleg mintegy 800 ezer nagyvad él hazánk területén, s a táplálékigényük alapján évente közel másfél millió tonna szálas, lédús és szemes takarmányt fogyasztanak el. Ennek azonban alig nyolc százalékát – 110 ezer tonnát – juttatják ki az etetőkbe, szórókra a vadásztársaságok, vagyis a vad az élelme nagyobb hányadát a legelőkről, szántóföldekről, zöldségesekből és gyümölcsösökből szerzi meg – állítják a gazdák.

Számításaik szerint legalább 700 ezer tonnányi termés minden esztendőben vadak okozta kár áldozata lesz,ennek az értéke 21 milliárd forint. Vagyis – vélik –

az elszaporodott nagyvadállományt voltaképpen a mezőgazdaságok és erdészetek „tartják el”, amiatt, mert a vadásztársaságok nem gondoskodnak hatékonyan a vadgyérítésről.

A vadkárigény jogi úton történő akár több évig is eltarthat, ami egy-egy gazdálkodónak olyan mértékű bevételkiesést okozhat, hogy ellehetetleníti a működését. A NAK ezért a vadásztársaságok által el nem ismert, de igazoltan valós vadkár anyagi terhét átvállalja a gazdálkodótól, azaz a bírósági szakaszban az agrárkamara cége áll majd a követelői oldalon.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét
"Egyre kevesebben árulják el..."

A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×