eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az év első fővárosi újszülöttje az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház újszülött osztályán 2024. január 1-jén. Donát 2 óra 10 perckor született 3080 grammal és 53 centivel, császármetszéssel.
Nyitókép: Az év első fővárosi újszülöttje az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház újszülött osztályán 2024. január 1-jén. MTI/Lakatos Péter

Megkezdte működését a Nemzetgazdasági Minisztérium - a nap hírei

Reményt hozó új évet kívánt minden magyarnak újévi beszédében a köztársasági elnök. Megkezdte működését a Nemzetgazdasági Minisztérium. Éjfél után 1 perccel született kislány lett az első újszülött 2024-ben.

A köztársasági elnök szerint a gyermek jelenti a reményt és a derűt, ők adnak értelmet az országépítésnek és a tanításnak, nekik kell kiszámíthatóbb, békésebb, boldogabb jövőt teremteni. Novák Katalin újévi beszédében emlékeztetett arra is, hogy háború van Ukrajnában és Izraelben, gazdasági, politikai bizonytalanság a világban, itthon pedig küzdelem a hétköznapokért, de békében. Novák Katalin beszéde végén reményt hozó új évet kívánt minden magyarnak.

A kormányszóvivő szerint az idén is nagy szükség lesz a magyarok erejére, bátorságára és összefogására. Szentkirályi Alexandra újévi Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta: a kormány 2024-ben is támogatja a vállalkozásokat, a munkahelyteremtő beruházásokat és a családokat. Az időseknek januárban 6 százalékkal emelt nyugdíjat, februárban emelt összegű 13. havi nyugdíjat fizet.

2024-ben fel kell készíteni Budapestet a jövő kihívásaira, a változó klímára, a változó világra – mondta újévi üzenetében a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a 2023-as év a túlélése esztendeje volt. Azt is közölte: 2023 Budapest számára egyszerre volt ünnep és megpróbáltatás. Hangsúlyozta: Budapest a szolidaritás, a méltányosság és az elfogadás fővárosa is.

Mától Nemzetgazdasági Minisztériumként folytatja tevékenységét a gazdaságfejlesztési tárca. Az átalakulás célja, hogy a tárca hatékonyan, innovatív szemlélettel, kibővült feladatkörrel támogassa a gazdaság növekedését. Első lépésként helyre kell állítani a lakossági fogyasztást, majd a termelést és a beruházásokat. A gazdaság mellett a tárcához tartozik a kereskedelem, az űriparfejlesztés és a turizmus fejlesztése is.

Már újra csak meleg ételre, szállásra és szabadidős foglalkozások finanszírozására lehet használni a SZÉP-kártyát. A kártyával augusztus elejétől lehetett hideg élelmiszert vásárolni. A lehetőséget a rekordmagas infláció miatt vezette be a kormány. A magyar szállodák és éttermek szövetsége örül a változtatásnak.

Élesítette az elektronikus áfarendszert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A szolgáltatások már elérhetők a NAV webes felületén. Az eÁFA támogatja az adókötelezettség elektronikus és pontos teljesítését, csökkenti az adminisztrációt, és kiszolgálja az adózói ügyviteli rendszerek adatigényét. Az eÁFA-ban először február 1-jétől nyújtható be áfabevallás, de már most kipróbálhatók a rendszer bizonyos funkciói

Mától HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. néven folytatja munkáját az Országos Meteorológiai Szolgálat. A tulajdonosi jogokat Lantos Csaba energiaügyi miniszter gyakorolja az új cég felett. A kormány az energiaszuverenitás erősítésével is indokolta az átalakítást. A társaság az időjárás-előrejelzések fejlesztése mellett a megújuló energiákra vonatkozó adatszolgáltatást is végez a jövőben.

Éjfél után 1 perccel született kislány lett az első újszülött 2024-ben. A Zalaegerszegen, 3.430 grammal és 49 centiméterrel, természetes úton született Blanka a család második gyermeke. A főváros első újszülöttje 2 óra 10 perckor látta meg a napvilágot. A 3.080 grammos és 53 centis Donát császármetszéssel jött a világra és a család első gyermeke.

Szilveszter napján 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 143 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. Tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatt 34 tűz keletkezett. Összesen 15 emberrel szemben indult eljárás tűzijátékokkal kapcsolatos szabálysértések miatt. Egy ember súlyosan, négy könnyebben sérült meg. A mentők szilveszterkor országszerte 3.103 esetet láttak el.

Az orosz erők pusztításáról beszélt újévi üzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij azt mondta: az idén a nyugati partnerek által szállított F-16-os vadászgépek mellett 1 millió drón lesz Ukrajna fegyverkészletében. Az elnök az év legnagyobb eredményének nevezte, hogy Ukrajna erősebb lett és felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy továbbra is tartsák fenn a támogatásukat. Az új év reggelén is volt orosz dróntámadás, Lembergben működésbe léptek a légvédelmi szirénák.

Belgium vette át Spanyolországtól fél évre az Európai Tanács soros elnöki tisztét. A hat hónapos belga soros elnökség fő célkitűzései közé tartozik a határok, a biztonság és a gazdaság védelme, a migrációs politika, a demokratikus intézmények, európai ipar ellenálló képességének megerősítése, valamint az előkészítés a június elején esedékes európai választásokra.

Világszerte utcai rendezvényekkel és tűzijátékokkal búcsúztatták a 2023-as évet. New Yorkban 1 millió embert vártak szilveszter éjszakára. A központi helyszínen, a Times Square-en fokozott biztonsági intézkedések közepette éjfélkor leeresztették a kristálygömböt. New York egyik utcáján ünneplő tömegbe hajtott egy autós, a balesetben legalább 9 ember, köztük több rendőr és a sofőr is megsérült. A hatóságok szokványos közúti balesetnek nyilvánították az eseményt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×