eur:
388.97
usd:
362.03
bux:
67965.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a Komárom-Esztergom vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felújított térségi irodájának átadásán Esztergomban 2023. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

300 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra - a nap hírei

Újabb 200 milliárd forintos kerettel 2024. július 1-jéig folytatódik a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram. Márciusban csatlakozhat a schengeni övezethez a légi- és tengeri forgalomban Románia és Bulgária.

300 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az InfoRádióban elmondta, hogy a helyreállítási keret hitelrészének 20 százalékát kapta meg az ország. Az összeget elsősorban energetikai fejlesztésekre fordítják. A miniszter szerint várhatóan a jövő év első felében megindul a mintegy 2300 milliárd forintnyi támogatási keret folyósítása is.

Jövőre a tervek szerint jelentősen felgyorsulnak az áramhálózati fejlesztések - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az idei korszerűsítések után 2024-ben tömegessé válik az új alállomások építése, emellett a meglévőket bővítik és felújítják.

Újabb 200 milliárd forintos kerettel 2024. július 1-jéig folytatódik a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közölte: a forrást a termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra, exporttevékenységre, továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására használják fel.

Januártól emelkednek az otthonteremtési támogatások – hívta fel ismét a figyelmet a családokért felelős államtitkár. A falusi csok és a csok plusz együtt is igényelhető majd.

Lánczi Tamást jelöli a miniszterelnök az új Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének. A politikai elemző, az MTVA online igazgatója megerősítette a Magyar Nemzet értesülését. A hivatal az alkotmányos önazonosság védelme érdekében elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató, autonóm államigazgatási szerv lesz, amely február 1-jén kezdi meg működését.

Romániában elutasította a magyar autonómiatervezeteket a képviselőház. A három javaslatot Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József RMDSZ-listán mandátumot szerzett parlamenti képviselők nyújtották be a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény tervezetéről, a magyar nemzeti közösség kulturális és Székelyföld autonómiastatútumáról.

Márciusban csatlakozhat a schengeni övezethez a légi- és tengeri forgalomban Románia és Bulgária. A szárazföldi vámellenőrzés megszüntetéséről jövőre folytatják a tárgyalásokat.

Továbbra is fontosnak tartja a magas szintű párbeszéd fenntartását Ukrajnával a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Facebook bejegyzésében azt írta, hogy a néhány hete kötött megállapodásnak megfelelően ma újra telefonon egyeztetett Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével.

Az Egyesült Államok 250 millió dollár katonai segélyt küld Ukrajnának. Ez az idei utolsó Kijevnek szánt szállítmány. Az újabb csomagot is az amerikai készletekből juttatják el az ukrán hadszíntérre.

Mexikó segítségét kéri a migrációs hullám mérsékléséhez az amerikai kormány. Az Antony Blinken külügyminiszter vezette küldöttség több javaslatot is előterjeszt az amerikai határokra nehezedő nyomás csökkentésére.

Öt év óta először nem érkeztek a brit partokra illegális bevándorlókat szállító csónakok a karácsonyi időszakban. A londoni belügyminisztérium adatai szerint 2022-ben csaknem 46 ezren keltek át csónakokkal a La Manche csatornán Angliába, tavaly csak karácsony első napján 90 ilyen gumicsónakot észlelt a határrendészet.

Németországban a tavalyi berlini zavargások után az idén is erőszakos eseményekre számít szilveszterkor a rendőrszakszervezet elnöke. Tavaly az utcákon a szokásos tűzijátékok mellett Berlin és más nagyvárosok egyes negyedeiben sok petárdát dobáltak és egyéb támadásokat követtek el rendőrök, tűzoltók és mentősök ellen.

Az idén is ingyenes chipleolvasással segíti a Mol a szilveszterkor elkóborolt kutyák hazajuttatását. Évente több ezer házikedvenc menekül el a szilveszteri petárdák és tűzijátékok hanghatásai miatt. Jelenleg a Mol 204 kútján van chipleolvasó.

Budapesten tegnap este tetőzött a dunai árhullám, csaknem 700 centiméterrel. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint a főváros alatti szakaszokon Bajánál szombaton napközben első fokú készültséget meghaladó vízállások mellett várható a tetőzés. A Tiszán is újabb árhullám vonul le. A magas vízállás miatt a Balaton vizének leeresztését is megkezdték a Dunába torkolló Sió-csatornába.

Nagy területeken áll a víz a földeken az országban, főleg az Alföldön és a Kisalföldön. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében azt írja: a talajok felső rétege az ország döntő részén telített állapotban van, amit az enyhe időben nehezen bír a vetés.

Hivatalosan is bemutatta első elektromos autóját a Xiaomi mobilgyártó. Az eseményen a kínai vállalat vezérigazgatója bejelentette: a cég a világ 5 legnagyobb autógyártója közé akar bekerülni.

Tömegkarambol történt Törökországban, legkevesebb 10 ember meghalt, és 61-en megsérültek. Isztambultól 140 kilométerre keletre, az észak-marmarai autópályán 7 jármű, köztük 3 autóbusz és egy teherautó ütközött egymásnak a ködös időben.

Aknára futott a Fekete-tengeren egy panamai zászló alatt közlekedő görög teherhajó, amely Izmail kikötőjébe tartott gabonáért. A fedélzeten tűz ütött ki, ketten megsebesültek.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×