eur:
391.09
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Woman judge hand holding gavel to bang on sounding block in the court room.
Nyitókép: Nathaphat/Getty Images

Bírósági nem az 5. kerület új választókerületi beosztásra

A választókerületi beosztást a helyi ellenzék támadta meg.

A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette az 5. kerület új választókerületi beosztását, amit a csökkenő lakosságszám miatt határozott meg a jegyző – számolt be a Telex. A bíróság az indoklás hiányára tekintettel új eljárásra kötelezte a választási irodát.

Ismeretes, a jövő júniusi önkormányzati választás előtt több fővárosi kerületben és vidéki városban újra kell rajzolni a választókerületeket, mert több esetben jelentősen csökkent a lakosság száma. A jegyzők november 30-ig rajzolták meg az új választókerületi felosztást, és ezek kihirdetése után 15 napig van lehetőség jogorvoslatra.

A Belvárosban egyrészt azért volt szükség a kerülethatárok módosítására, mert a kerület lakónépessége 25 ezer alá csökkent, emiatt a korábbi 10 választókerület helyett már csak 8-at kell kijelölni. Ezzel párhuzamosan a képviselő-testületben ülő képviselők száma is csökken 14 (10 egyéni és 4 kompenzációs) mandátumról 11 (8 egyéni és 3 kompenzációs) mandátumra.

A hírportál hozzáteszi, hogy a határozatot a belvárosi ellenzék támadta meg arra hivatkozva, hogy a nyolc új körzetből hat lakosságszáma legalább 5 százalékkal eltér az átlagtól, amit a törvény szerint érdemben indokolni kell, de az erről szóló jegyzőkönyv „túl általános”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×