eur:
389.27
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány között közlekedő komp a neszmélyi kompállomásnál az új kompátkelőhely átadásának napján, 2023. június 29-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Már megint gond van a neszmélyi Duna-komppal

A komp a folyó magas vízállása miatt nem közlekedhet Neszmély és Dunaradvány között.

Az utinform.hu tájékoztatása szerint a Dunán, Neszmély és Dunaradvány között a magas vízállás miatt nem közlekedik a komp. Farkas László, a hajó kapitánya a kemma.hu-nak elmondta, hogy szerda reggeltől már olyan magas volt a vízszint, hogy nem tudtak biztonságosan kikötni a hajóval, ugyanis már nem lehet száraz lábbal felsétálni a kompra.

Ez már a harmadik alkalom, hogy idén, a téli időszakban a magas vízállás miatt nem tudnak elindulni.

A dunaradványi, azaz szlovákiai kikötő ráadásul alacsonyabban fekszik, mint a magyar oldal. A komp akkor járhat újra, ha 400 centiméter alá csökken a vízszint a Dunán.

A kapitány azt ígérte, hogy ha a vízszint engedi és nem fagy be a folyó, akkor járni fog egész télen a komp Neszmély és Dunaradvány között.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, a neszmélyi kompra idén rájárt a rúd. Nyáron a tűzijáték miatt rendelték el a kompot, majd októberben a Duna alacsony vízállása okozott problémát.

A kompot nyáron adták át, akkor a minisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter az avatóünnepségen stratégiai jelentőségű kormányzati feladatnak nevezte a minél több határátkelő nyitását, kiemelve, hogy 2010-ben huszonkét átkelőpont volt a két ország között, ami mára harminchatra nőtt Orbán Viktor magyar és Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök megállapodása nyomán. "Ez jó Szlovákiának, jó Magyarországnak, jó a szlovákoknak és jó a magyaroknak" - húzta alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×