eur:
385.88
usd:
355.41
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Leopard 2A4 harckocsik a Magyar Honvédség Breakthrough 2021 elnevezésű dinamikus bemutatóján a Veszprém megyei Hajmáskér mellett található Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 29-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Volt vezérkari főnök: a mostani NATO hadgyakorlat jóval több a korábbiaknál

A következő napokban folyamatos a katonák és a haditechnikai eszközök átcsoportosítása az Adaptív Huszárok többnemzeti hadgyakorlat kapcsán az ország teljes területén, földön és levegőben.

A Magyar Honvédségben, mint mindenütt a NATO-ban, éves kiképzés és gyakorlatok terve készül, tehát ez is egy eltervezett gyakorlat - mondta az InfoRádiónak Szenes Zoltán volt vezérkari főnök, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professor emeritusa. Mint elmagyarázta, ezúttal az az újdonság, hogy ez nem csak egy "egyszerű", katonai harcászati tevékenység lesz, hiszen most integrálják az ország megújuló védelmi rendszerét.

A honvédség vezetősége a civil hatóságokkal, védelmi bizottságokkal együttműködve valósítja majd meg a forgatókönyv céljait.

Mint mondta, nemcsak Magyarországon, hanem több NATO országban is zajlanak gyakorlatok Európa-szerte, összefüggésben az orosz-ukrán háborúval. A NATO politikája a 2022-es madridi csúcs óta az, hogy Oroszország közvetlen fenyegetést jelent, így növelni kell a keleti tagországok védelmét, a szövetség elrettentő képességét.

Egy hadgyakorlatnak mindig van egyfajta demonstratív célja is mind a közvélemény, mind a nemzetközi szövetségesek felé. Szenes Zoltán elmondta, az Adaptív Huszárok elnevezésű gyakorlat is ezt a célt szolgálja.

Elmondása szerint maga a fedőnév is beszédes: egyrészt arra utal, hogy szerepet kapnak a honvédség legutóbbi átalakításai óta bevezetett újdonságok, másrészt egyfajta történelmi kontinuitást igyekszik bemutatni.

Magyarország védelmi kiadásai jóval a kitűzött határidő előtt elérték a GDP 2 százalékát, ami azt jelenti, hogy a Magyar Honvédség jobb eszközállománnyal tud gyakorlatozni, és most a már megérkezett új haditechnikai eszközök is részt vesznek a műveletben. Példaként hozta fel a PzH 2000-es önjáró tüzérségi lövegeket, valamint a Leopard 4-es harckocsikat.

Úgy véli,

a gyakorlat egyik célja a sok közül ezeknek az új fegyvereknek a beillesztése a jelenlegi haditechnikai rendszerbe.

A többnemzeti gyakorlat azt jelenti, hogy a Magyarországon található NATO harccsoport végzi, melynek a magyarok a vezető nemzete - magyarázta a szakember. Megvalósul továbbá a civil szervekkel való együttműködés is, mint mondta, gyakorolják felső szinten a vezetés, irányítás kérdéseit. Úgy véli, tekintettel az orosz-ukrán konfliktusra, egy országvédelmi célokat is szolgáló nagy gyakorlat a mostani.

(A nyitókép illusztráció, egy korábbi hadgyakorlaton készült.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×