eur:
389.76
usd:
364.83
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Váratlan adatok a magyarok otthonaiból

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Medián Intézet által végzett felmérés szerint a magyarok igen nagy állatbarátok.

Kiemelték, hogy a több mint 1000 válaszadóból álló, súlyozott, reprezentatív mintán alapuló kutatás szerint a leggyakoribb "otthon" tartott állat a kutya, ugyanis négy állattartó háztartás közül háromban található meg - írta az egyetem tájékoztatója alapján az MTI. A sorban következő leggyakoribb állat a macska, amelyet minden második állattartó háztartásban tartanak. A közleményében hangsúlyozzák: kutya, macska, vagy mindkettő megtalálható a magyar háztartások 71 százalékában. Hozzáteszik, hogy

a magyar lakosság fontosnak tartja az állatvédelmet, egytől tízig tartó skálán az állatvédelem 7,38 pontot kapott.

Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője a közleményben kiemeli, az eredmények feldolgozása még folyamatban van, de az már most látható, hogy a magyar emberek közel háromnegyede lakik olyan háztartásban, amelyben él valamilyen állat, így az állattartás jelentős társadalomformáló tényezőnek tekinthető, ezzel párhuzamosan pedig az állatorvosok társadalomban betöltött szerepe is tovább erősödik.

Hozzáteszi, eddig nem rögzítették például a macskatartó háztartások arányát Magyarországon, amely jelen kutatás alapján 37 százalék. Érdekesség, hogy a korábbi kutatások szerint a kutyatartó háztartások aránya 2018-ban 36 százalék volt, míg a 2023-as adatok szerint már 56 százalék.

A kutatás eredménye a hibahatárt is figyelembe véve egyértelműen arra utal, hogy

igen jelentős azon kutyák száma, amelyek ugyan egy-egy háztartáshoz tartoznak, viszont nem szerepelnek a nyilvántartásokban, statisztikákban

Például mert nincs bennük chip, nem viszik állatorvoshoz őket, oltatlanok, illetve nem vásárolnak nekik eledelt. Mindez pedig komoly állatjólléti - és természetesen embervédelmi - kérdéseket vet fel - emelte ki. Az intézményvezető szerint a kutatás tartalmazhat torzításokat az önbevallás-alapú módszerek miatt, mivel előfordulhat, hogy egy-egy megkérdezett nem valós választ ad.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×