eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Az izraeli hadsereg csapást mér a Hezbollah egyik dél-libanoni állására. Forrás: X / Nexta
Nyitókép: Forrás: X / Nexta

Erre jók a harci drogok a Közel-Keleten – Ukrajnában más a módi

Harci drogokat, többek között amfetamint már a II. világháborúban is használtak; a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének kutatótanára, Somkuti Bálint az InfoRádióban kiemelte, manapság is alkalmaznak szereket, még ha erről kevés szó esik is.

Az igazi klasszikus harci drogok megjelenésére a világháborúkig kellett várni; mint Somkuti Bálint, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének kutatótanára az InfoRádióban elmondta, a XX. századból már rendkívül jól dokumentált esetek vannak arról, hogy amfetamin tartalmú anyagokkal fokozták a harcolók koncentráló képességét, kitartását.

"Amerikai-angolszász oldalon benzedrinnek, német oldalon pervitinnek hívták a szert, ezzel

növelték a frontkatonák állóképességét, fájdalomküszöbének szintjét"

– mutatott rá Somkuti Bálint.

A vegyipar fejlődésének köszönhetően ezek a szerek (is) egyre többször és egyre több helyen jelentek meg a különböző hadseregek eszköztárában, és a repülőt vezető pilóták figyelmét, éberségét is fenn kellett tartani valamivel, valamint szabályozni a fiziológiai folyamataikat, amikor egy nap adott esetben akár 12 órát is ülniük kellett egy kis székben, a módszereket persze "nagy mértékben titkosították".

"Extrém helyzetekben nem is inkább fizikai, mint inkább pszichikai terhelést jelent egy modern háború. Már az első világháborúban megjelent a bombasokknak nevezett poszttraumás stressz, ami súlyos problémákhoz vezetett, ezek kezelésére is kellett valamit alkalmazni. Azóta a mai napig élnek ilyen eszközökkel akár az amerikai hadseregben is, vadászpilótáknál, különleges műveleti katonáknál, egyéb, rendkívül felkészült specialistáknál" – fejtegette.

Szerinte a stresszhelyzetekben azok oldására "könnyű drogokat igyekeznek alkalmazni",

Az izraeli háborúban megölt Hamász-fegyvereseknél captagontablettákat találtak, erről is elmondta a véleményét. "Egy ilyen öngyilkos bevetésben, mint amilyenbe a Hamász-harcosok indultak, rendkívül hasznos megoldás volt, de itt most tegyünk félre minden törvényi vagy erkölcsi megfontolást; ami egy öngyilkos merénylő testének megacélozásához vezet, bármilyen eszköz igénybe vehető. Nagyon fontos ezt kihangsúlyozni, mert az iszlám tanítása kifejezeten tiltja bármilyen tudatmódosító szer használatát, a tiltás feloldása pontosan a művelet öngyilkos jellege miatt volt lehetséges" – ecsetelte Somkuti Bálint.

Ukrajnában? Vodka!

A közel-keleti konfliktus mellett másfél éve zajlik az ukrajnai háború, nagy számban harcolnak egymás ellen szárazföldi alakulatok is, amely során felmerülhet, hogy tudatmódosítókkal "acélozzák" a katonákat. Erről a szakértő azt mondta, "a hagyományos, klasszikus megoldásra, a vodkára" gondol, erről már a második világháború után hazatérő magyar katonák is beszámoltak; amikor valahol vodkát osztottak, sejteni lehetett, hogy roham készül.

"Biztos, hogy vannak olyan, enyhébb hatású készítmények, amelyeket alkalmaznak, és lehetnek a gyógyszercsomagban opiátok, amelyek a sebesültek fájdalmát csillapítják, de nagyobb tömegben nem alkalmaznak kábítószereket, csak alkalomszerűen és szűk körben" – vélekedett Somkuti Bálint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×