eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: rendőrségi videó
Nyitókép: rendőrségi videó

Bántalmazásnak látszó, de politikává lett ügyben lépett a rendőrség

A budapesti rendőrök befejezték a nyomozást a budai Vár területén februárban elkövetett bántalmazás ügyében - írja a rendőrség. A támadás a "becsület napján" történt.

Egy gyűlésre tartott Budapesten három 17-18 éves fiatal 2023. február 11-én 13 óra körül, amikor az I. kerületben, a Várfok utca és az Ostrom utca sarkán egy nagyobb csoportból kirohant két férfi, és rájuk támadt. Az egyik fiút és a lányt ököllel arcon ütötték, a lány el is esett, a szemüvege lerepült. A közelben tartózkodó rendőrök azonnal közbeléptek, és megakadályozták a további bántalmazást, így orvosi ellátást igénylő sérülés nem keletkezett. Az egyik férfit a helyszínen elfogták, társának sikerült elmenekülnie, őt a nyomozás során a rendőrök egy napon belül azonosították - írja a rendőrség.

A "becsület napját", amely hivatalosan a magyar és német csapatok 1945-ös, Várból történő kitörési kísérletére emlékezik, a neonácik szokták szervezni, és "túrázásra" szoktak hivatkozni. Ezek ellen idén februárban radikális baloldali csoportok is tüntettek, sőt Németországból is érkeztek Antifa aktivisták.

Arra a napra több demonstrációt is bejelentettek, de ebből a rendőrség csak hármat engedélyezett.

Akkor az Infostarton is beszámoltunk arról, hogy a rendőrség kihallgatott egy borsodi férfit, majd a korábban garázdaság vétségének elkövetésével gyanúsított 52 éves S. Tibort a nyomozók február 24-én két rendbeli bántalmazással elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntett, valamint egy rendbeli bántalmazással elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntett kísérlet megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A férfi nem tett vallomást.​

A rendőrség akkor még azt is közölte, hogy a gyűlések környékén 301 embert igazoltattak, hat férfit közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt, három férfit garázdaság bűncselekmény gyanúja miatt állítottak elő. A rendőrség a közlemény szerint a budai várban a Kapisztrán téren, az Ostrom utcában, és a Halászbástyánál, illetve a Széll Kálmán téren intézkedtek.

Most azt írják, mivel a beszerzett adatok alapján az elkövetők a sértetteket vélt politikai nézeteik miatt bántalmazták, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztályán az 53 éves Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei és a 30 éves Fejér vármegyei férfit

közösség tagja elleni erőszak bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

A gyanúsítottak megtagadták a vallomást. A nyomozók szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, az iratokat az ügyészségre küldték meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×