eur:
381.2
usd:
354.2
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
Nyitókép: Pixabay.com,

Dühöng a Dunakanyar a gigadugó miatt

Szerda reggel óriási forgalmi dugó keserítette azoknak az autósoknak az életét, akik a Dunakanyarból szerettek volna eljutni Budapestre.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Szentendrén a rendőrök egy illegális bevándorlókkal teli autót tartóztattak fel és az intézkedés idejére lezárták a 11-es út egy részét. Ennek következtében ritkán látott méretű torlódás alakult ki és az Útinform szerint a menetidő több mint egy órával megnövekedett.

A rendőrség az akcióról, amely 180 kilométeren át tartott, délután számolt be. Azt írták, hogy lövésekkel kellett megállítsák a furgont. Az esetről videó is készült.

A hivatalos beszámoló szerint a sofőr kiugrott a kocsiból, elmenekült. A hátrahagyott járműben a rendőrök kilenc, "magukat szír állampolgárnak nevező férfit találtak, jogszerű magyarországi tartózkodásukat egyikük sem tudta igazolni".

Az illegális migránsok - elmondásuk szerint - valahol a Szerbiánál létesült ideiglenes biztonsági határzáron átvergődve jutottak Magyarország területére. Szlovákiába történő szállításukért fejenként 1200 eurót kellett letétbe helyezniük még Törökországban.

A szentendreiek nem értik

A közösségi média több felületét is elárasztották az elégedetlenkedők megjegyzései, ám a hozzászólók többnyire nem a migránsokra vagy az ellenük fellépő rendőrökre dohogott, hanem keményen bírálták Szentendre városvezetését.

Mint írták: az önkormányzat megnyithatta volna a 11-es úttal párhuzamosan haladó Duna parti utat és az autósok nagy része így elkerülhette volna a rendőri intézkedés helyszínét.

A kommentelők még a városvezetéshez közel álló Szentendre blogol Facebook-oldalon is komoly kritikákat fogalmaztak meg a polgármesterrel szemben, bár úgy tűnt, a portál moderátorai igyekeztek megszűrni a bíráló posztokat. A legtöbben elfogadhatatlannak tartották, hogy a szentendrei önkormányzat nem tett semmit, miközben volt olyan autós, aki Tahitótfaluból indulva csak több mint három óra alatt tudott bejutni Budapestre.

Többen is felvetették, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében a szentendrei önkormányzat legalább iskolaidőben, hétköznap a reggeli és a délután csúcsforgalom idején rövid időre nyissa meg a Duna korzót az autósok előtt. Néhányan megjegyezték, hogy ezt az elképzelést már korábban többen is felvetették, de a város vezetői válaszra sem méltatták őket.

Néhány hozzászóló alternatívaként a tömegközlekedést javasolta, ám ezeket a megjegyzéseket hamar elsöpörték, hiszen a szentendrei HÉV végállomáshoz is csak autóval tudnak eljutni a kisebb települések lakói. Igaz, van buszjárat, de az még Szentendrén belül is csak nagyon ritkán közlekedik.

A hozzászólók azt is megjegyezték, hogy a Budapest és Szentendre közti HÉV vonalat éppen felújítják, ami járatkimaradásokkal és jelentős menetidő-növekedéssel jár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×