eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Close up of a doctor hand with blue glove giving support and love to a patient at hospital. Coronavirus pandemic concept.
Nyitókép: CarmenMurillo/Getty Images

Kiderült, hányan tesznek panaszt az egészégügyi ellátás miatt

Magyarországon minden négyezredik orvos-beteg találkozóra esik egy hivatalos betegpanasz.

A WHO Betegbiztonsági Világnapja alkalmából rendezett konferencián Novák Krisztina, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat főigazgatója elmondta, idén már 12 ezer alkalommal keresték meg a betegjogi képviselőket országszerte, az esetek több mint fele a szakrendeléseket érintette, azon belül leginkább azok elérhetetlenségét kifogásolták – írja a Népszava.

Az egészségügyi ellátáshoz, az emberi méltósághoz való jogok sérelme után a tájékoztatásra érkezik a legtöbb megkeresés az állami jogvédőszolgálathoz. A főigazgató szerint az intézmények gyakran a szóbeli tájékoztatást általános formanyomtatványokkal, papírfecnikkel helyettesítik, miközben ennek személyesnek és egyénre szólónak kellene lennie. A tájékoztatáshoz való jog sérüléséről szóló beszámolók között előfordul olyan is, hogy terápia átbeszélésekor nem esik szó a mellékhatásról.

Van, aki arra panaszkodik, hogy nem tehetett fel kérdéseket az orvosának,

de nagyon sok az egészségügyi adatkezelést érintő megkeresés. Gyakran nem nyomtatják ki a beteg kérésére a leleteket, vagy az egyéb orvosi dokumentumokat, pedig gyakran idős, az elektronikus térben, illetve a digitális világban nehezen mozgó páciensekről van szó – mondta a főigazgató.

Sokszor a hozzátartozók nem kapnak információt kórházban fekvő, esetleg válságos állapotban kezelt rokonaikról, napközben nem veszik fel a telefont, s amikor végre elérhetővé válnak, akkor pedig már nincs benn a kezelőorvos.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×