eur:
389.54
usd:
363.92
bux:
67966.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Beautiful blonde women wearing glasses, in a denim jacket and a skirt, shopping for milk in the supermarket. She is holding two cartons of milk and choosing which one to buy.
Nyitókép: miniseries/Getty Images

A méretre is rámegy a kormány a boltokban - a nap hírei

Ukrajna pert indít Magyarország, Lengyelország és Szlovákia ellen az importtilalom miatt. Megkezdődött a Biatorbágy és Szárliget közötti 29 kilométeres szakasz felújítása a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon.

Ukrajna beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát a Kereskedelmi Világszervezetnél, mert saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatali tilalmát. A kijevi mezőgazdasági miniszterhelyettes a Politico-nak adott interjúban hangsúlyozta: fontos bebizonyítani, hogy az intézkedések jogilag helytelenek. Ha Kijev nem tartja be a Bukarestnek tett ígéretet, akkor Magyarország, Lengyelország és Szlovákia mellett átmeneti korlátozást hoz Románia is.

Az áremelés mellett a termékek méretének csökkenését ellenőrizné a boltokban a kormány - írja Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A tárca szerint az üzletek rejtett áremelésekkel vagy a minőség rejtett csökkentésével trükköznek azért, hogy tovább növeljék profitjukat. A tárca egyben arra is felhívja a figyelemt, hogy a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer már a 7. hónapja csökkenőpályán tartja az inflációt.

1 millió, kidobásra ítélt ételcsomagot mentett meg egy magyar startup applikációja. Ezzel egymilliárd forint megtakarítást értek el a felhasználók. Európában évente 60 millió tonna, Magyarországon egy emberre vetítve 66 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik. A felhasználók az applikáción keresztül lakhelyükhöz közel eső üzlet- és vendéglátó-egységekből, valamint pékségekből és szállodákból vásárolhatnak ételcsomagokat az eredeti árhoz képest 40-70 százalékos kedvezménnyel.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint több mint 20 ezer tanár valamint 14 ezer nevelő és oktató munkát segítő hiányzott a köznevelésből a 2020/21-es tanévben. Totyik Tamás, az érdekképviselet elnöke elmondta, az előzetes visszajelzések alapján szeptemberben körülbelül ezer pedagógus távozhat az oktatásból. Közölte, a kutatást közzéteszik, szeretnék az adataikat összevetni a kormányéval, és nyitottak a párbeszédre. A Belügyminisztérium nem tartja valósnak az adatokat és úgy véli: az érdekképviselet soha semmivel nem tudta alátámasztani a kijelentéseit.

Országosan még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közölte, hogy a hidegfront és a csapadék hatására csökkent a levegőben a parlagfű virágporának mennyisége, amely azonban a hétvégén még így is jellemzően a magas és a nagyon magas tartományban alakult. A meleg időjárás miatt várhatóan a héten is magas lesz a pollenterhelés.

Megkezdődött a Biatorbágy és Szárliget közötti 29 kilométeres szakasz felújítása a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon. A MÁV közlése szerint a 3 hónapig tartó munkálatok ideje alatt jelentősen változik a menetrend. Már csak egy vágányon közlekednek a személyszállító vonatok, életbe lépett a részleges vágányzár. A vonatok mintegy negyede közlekedhet a teljes útján, átszállás nélkül. A MÁV-VOLÁN-csoport csaknem 40 autóbuszt állított forgalomba a pótlásra.

A világnak meg kellene ragadnia az ENSZ-közgyűlés adta lehetőséget az ukrajnai béketeremtésre - közölte a külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban az ENSZ 78. Közgyűlésére érkezve. Szijjártó Péter szerint ehhez azonban párbeszédre van szükség a szembenálló felek között, de a külügyi tárcavezető szerint éppen ebből a célból lett létrehozva az ENSZ, ahol különböző gondolkodású emberek csoportosulnak. Szijjártó Péter jelezte, hogy találkozni fog az orosz külügyminiszterrel és azt tartaná helyesnek, ha ezt minél több nyugat-európai kollégája is megtenné.

New Yorkban 75 ezren vonultak az utcákra az ENSZ Közgyűlésének ülése előtt, hogy a globális felmelegedést okozó fosszilis energiaforrások használatának felszámolását követeljék. A tüntetők azt követelték, hogy Joe Biden amerikai elnök hirdessen ki klímavészhelyzetet, tekintettel az utóbbi hónapokban pusztító erdőtüzekre, áradásokra, viharokra és hőhullámokra.

Március 4-én vagy egy héttel korábban lesznek az előrehozott parlamenti választások Szerbiában - jelentette be a köztársasági elnök. Aleksandar Vucic azt ígérte, hogy december 31-ig kiírja a voksolást. Az utóbbi hónapokban az ellenzék többször is követelte a kormány lemondását és előrehozott választások kiírását. Az utcai tiltakozások azután kezdődtek, hogy május 3-án egy 13 éves fiú az iskolájában lelőtte 9 társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további 5 diákot megsebesített.

Franciaországban decembertől veszteséges áron is árusíthatóvá tenné az üzemanyagot a kormány az infláció megfékezésére az árplafon után. A gazdasági tárca szerint december 1-től lesz hatályos az intézkedés, miután a törvénytervezetet október elején vitatja meg a nemzetgyűlés. A lépés hat hónapig lesz érvényben. A veszteséges áron történő árusítás 1963 óta tilos Franciaországban.

Járványveszélyre hívta a fel a figyelmet Líbia északkeleti részén az ENSZ missziója. Az országban több mint 11 ezer ember vesztette életét a súlyos árvíz miatt. A világszervezet szerint egy járvány egy második súlyos válságot idézhet elő, miután a helyi hatóságok már több mint száz hasmenéses betegről tudnak, olyanok esetében, akik szennyezett vizet ittak a térségben.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×