eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő előadása a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén, a Polgári Pikniken a kötcsei Dobozy-kúriában 2023. szeptember 9-én.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Vikor 2034-ig maradna - a nap hírei

Meghaladta a kétezret a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma. Humanitárius segítséget nyújt a földrengés sújtotta Marokkóban a Magyar Református Szeretetszolgálat. Ketten meghaltak, négyen súlyosan megsérültek, amikor lezuhant az egyik, bemutatót tartó repülőgép a börgöndi repülőnapon.

Meghaladta a kétezret a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma, a legfrissebb közlés szerint már 2122 halottról tudni. Jelenleg 2421 sérültet tartanak számon, a legtöbb áldozatot, 1351 halottat Al-Hauz tartományból jelentették. A mentési munkálatok jelenleg is zajlanak, a hatóságok kitelepítik a veszélyeztetett régiókban élőket. A mentést tovább nehezítette a vasárnap reggeli órákban egy utórengés, amelyet az amerikai földtani intézet 3,9-es erősségűnek mért. Az országot péntek éjjel rázta meg, a rabati székhelyű geológiai központ szerint 7-es erősségű rengés, amelynek epicentruma Al-Hauz tartományban volt.

Humanitárius segítséget nyújt a földrengés sújtotta Marokkóban a Magyar Református Szeretetszolgálat. A szervezet első küldöttsége ma repült Marrákesbe, hogy tartós élelmiszerekkel és tisztálkodási szerekkel támogassa a családokat. A Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója elmondta: az adományozott termékeket nem itthonról viszik ki, hanem Marokkóban vásárolják meg és ott bérelt járművekkel fogják azokat célba juttatni.

A résztvevők mind sikeresnek ítélték a G20-ak ma véget ért újdelhi csúcstalálkozóját. Az országcsoport szombaton kiadott zárónyilatkozatában tartózkodott attól, hogy nyíltan elítélje Oroszország ukrajnai háborúját. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint sikerült elhárítanunk a Nyugat arra irányuló kísérleteit, hogy ukránosítsák a találkozó napirendjét. Ukrajna, amely nem kapott meghívót az indiai tanácskozásra, élesen bírálta a zárónyilatkozatot. Jon Finer, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint a dokumentum mutatja, hogy a nemzetközi jogot meg kell őrizni és azt Oroszországnak is tiszteletben kell tartania. Németország és Nagy-Britannia is egyaránt méltatta a nyilatkozatot. A házigazda Narendra Modi indiai miniszterelnök felkérte a résztvevőket, hogy novemberben egy virtuális tanácskozáson vitassák meg a hétvégén bejelentett politikai javaslatok és célkitűzések terén elért előrelépéseket.

Az Egyesült Államoknak nem célja elszigetelni Kínát - jelentette ki Joe Biden Vietnamban, ahova a G20-csoport indiai csúcstalálkozójáról utazott. Az amerikai elnök Hanoiban tartott sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy mielőbb találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, aki nem vett részt a G20-találkozón Újdelhiben. Joe Biden elmondta, hogy az Egyesült Államok átfogó stratégiai partnerségek kialakításán dolgozik az indiai- és csendes-óceáni térségben, ebbe illeszkedik a diplomáciai kapcsolatok megerősítése Vietnammal.

Tizennégyre emelkedett a görögországi árvizek ismert halálos áldozatainak száma - közölte a görög közszolgálati televízió. Pénteken még tíz halottról lehetett tudni. Hivatalos adatok szerint három embert tartanak nyilván eltűntként, köztük egy osztrák házaspárt. Hatósági adatok szerint több mint 73 ezer hektár terület áll víz alatt. A komoly károkra, illetve az elmosott utak miatt előállt közlekedési káoszra tekintettel Görögország árvíz sújtotta régiójában elhalasztják a hétfői iskolakezdést.

Szudánban legalább 40 halálos áldozatot követelt egy légicsapás a fővárosban, Kartúmban. Az Ellenállási Bizottság nevű aktivistacsoport beszámolója szerint a kora reggeli órákban bombatalálat érte az egyik városi piacot, ahonnan sebesültek tucatjait szállították kórházba. Ez a legtöbb civil áldozat, amióta április közepén kitört a fegyveres konfliktus Abdel Fattáh al-Burhán tábornok, a szudáni vezető és az egykori alelnöke, Mohamed Hamdan Dagalo vezette Gyorsreagálású Támogató Erők nevű félkatonai szervezet között.

Újabb - 2,3 milliárd dolláros - nem katonai segélyt jelentett be Ukrajnának dél-koreai elnök, a G20 újdelhi csúcstalálkozóján. Jun Szok Jol elmondta: háromszázmillió dollárt 2024-ben folyósítanak humanitárius segélyként, a fennmaradó 2 milliárd dollárt 2025-től kapja meg Ukrajna hosszú lejáratú, alacsony kamatozású kölcsönök formájában, a Gazdaságfejlesztési Együttműködési Alap révén.

Orbán Viktor 2034-ig tervezi a saját kormányzását – tudta meg a Telex a kötcsei piknik résztvevőitől. Bár korábban csak 2030-ig tervezett a kormányfő, a négy éves hosszabbítást azzal indokolta, hogy a háború és a koronavírus-járvány elvett tőlük négy évet. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az elmúlt időszakban csökkent a kormány népszerűsége, de szerinte nem annyira, mint más európai kormányzó pártoké.

A keresztény hit szabad megélésének lehetősége versenyelőnyt jelent a mai világban - mondta a köztársasági elnök Kunszentmiklóson. Novák Katalin vasárnap a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramját lezáró ünnepségen beszédében hálát adott azért, hogy az elmúlt négy évben országszerte 66 református óvoda épült fel vagy újult meg, ami mintegy háromezer kisgyermek református nevelésére nyújt lehetőséget.

Lezuhant az egyik, bemutatót tartó repülőgép a börgöndi repülőnapon. A balesetben egy 67 éves és egy 37 éves férfi vesztette életét. Sajtóinformációk szerint egy Trojan típusú gép zuhant le, amely felrobbant a földbe csapódáskor. A repülőnap további programjait azonnal felfüggesztették a szervezők. A balesetben két ember meghalt, négyen égési sérüléseket szenvedtek. A mentők 3 súlyos sérültet mentőhelikopterekkel, egy könnyebben sérült kisfiút pedig mentőautóval szállítottak kórházba. Az eddig ismeretlen ok miatt lezuhant sportrepülő egy parkoló autó mellé esett, amely a becsapódó alkatrészektől kiégett.

Hollandiában több mint 500 klímaaktivistát vettek őrizetbe egy autópálya lezárása miatt. A Hága melletti A12-es autópálya mindkét sávját, két napig elfoglaló tüntetőket vízágyúval oszlatták szét. A beszámoló szerint az EXTINSÖN RIBELIEN (Extinction Rebellion) környezetvédő szervezet aktivistái a fosszilistüzelőanyag-iparnak nyújtott holland állami támogatások miatt tiltakoztak, de a tüntetésre a rendérség nem adott engedélyt. Vasárnap délutánra az autópályán mindkét irányba megindulhatott a forgalom.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×