eur:
390.76
usd:
365.07
bux:
68152.56
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
corgi puppy and a cute tabby cat stuck their muzzles and paws out of the car window during a summer trip
Nyitókép: Nataba / Getty Images

Milliárdos támogatást kap itthon az állatvédelem, nagy tervek vannak

Az ivartalanítást, a menhelyek helyzetének rendezését és a szaporítók visszaszorítását nevezte a fő feladatnak Ovádi Péter állatvédelmi kormánybiztos.

Meghosszabbítják az Állatvédelmi Témahetet, szakmai díjat hoznak létre, pluszforrást vonnak be ivartalanításra, előkészítenek egy új finanszírozási rendszert és lépnek a haszonállatok ügyében – mondta Ovádi Péter állatvédelmi kormánybiztos az Indexnek.

Október 2. és 15. között lesz az Állatvédelmi Témahét, amely az idén a témahét egy ingyenes nyitórendezvénnyel is kiegészül, melyet szeptember 30-án tartanak Budapesten, az Erzsébet téren. 2022-ben 1300 oktatási intézményből 130 ezer gyermek csatlakozott a kezdeményezéshez.

A kormánybiztos szerint

az egyik legnagyobb kihívás továbbra is az ivartalanítás.

Korábban több pályázatot is kiírtak, a Magyar Falu Program keretében 600 önkormányzat bevonásával 18 ezer kutyát és macskát ivartalanítottak, a munkából a civil szervezetek is kivették a részüket, a jövőben pedig ezt a küldetést szeretnék folytatni, illetve még magasabb szintre emelni.

A jövő évi költségvetésben 1 milliárd 250 millió forintra számíthat az állatvédelem, de további forrásokat szeretnének bevonni.

Ovádi Péter úgy véli, az ivartalanítás mellett a menhelyek, ebrendészeti telepek helyzetével is muszáj foglalkozni, hiszen az ott dolgozók hosszú évek óta elképesztő terheket cipelnek. Jelenleg a férőhelyek közel 100 százaléka foglalt, és aggasztó, hogy miközben az örökbefogadási kedv visszaesett, egyre többen vannak azok is, akik bár szeretnének állatot tartani, úgy érzik, nem engedhetik meg maguknak.

A politikus beszélt arról is, hogy a szaporítóknak is hadat üzennek.

"Továbbra is megoldást kell találni az illegális szaporítás visszaszorítására, sajnos ez a tevékenység még mindig nagyon népszerű Magyarországon. Két év telt el az állatvédelmi törvény szigorítása óta,

a majdnem duplájára emelt büntetési tételek visszatartó ereje ugyanakkor még aligha érződik.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×