eur:
389.4
usd:
363.79
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Beautiful Lake Neusiedl ( (Podersdorf am See,Ferto-to hungarian name), Burgenland-Austria
Nyitókép: Remedios/Getty Images

Elveszítheti az UNESCO világörökségi címet a Fertő tó?

Osztrák sajtóhírek szerint vizsgálatot indít az UNESCO a Fertő tónál. A terület a világörökségi címet is elveszítheti, ha a magyar és az osztrák oldalon zajló beruházások miatt már nem felel meg a kultúrtáj kritériumainak - mondta az InfoRádiónak a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke. Kun Zoltán szerint a magyar oldalon elindított, jelenleg pénz hiányában álló állami beruházás nagy kárt okoz.

Az InfoRádiónak a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke, Kun Zoltán úgy fogalmazott, hogy szerinte sajnos egyszerre több ok miatt is veszélyeztetett a Fertő tó vidékének az UNESCO (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) által is védett tájegysége.

Az UNESCO közbelépése az azért várható, mert olyan fejlesztések zajlanak sajnos a tónak mind a két felén - tehát a magyar oldalán is meg az osztrák oldalon is - amik nem igazán felelnek meg annak, hogy az úgynevezett kiemelkedő egyetemes értékét a Fertő tó kultúrtájának meg tudjuk őrizni a jövő generációi számára. A mi egyesületünk a Fertő Tó Barátai Egyesület az elsősorban a Fertő-tavi vízitelep úgynevezett rekonstrukciója, azaz inkább dekonstrukciója, tehát rombolása ellen emelte fel a hangját. Az osztrák partnereink pedig az osztrák oldalon történő hasonló turisztikai beruházások, illetve egy szélerőműpark létrehozása ellen léptek fel. De ezek mellett van még egy másik elég nagy gond is. Ez pedig a vízgazdálkodás romló helyzete a Fertő-Hanság és Fertőzug vidékén. Az osztrák oldalon a mezőgazdasági tevékenység veszélyezteti a vízgazdálkodást, a magyar oldalon pedig a Hanság tervezett lecsapolása - mondta el a civilszervezet vezetője.

A környezetvédelmi szakember egyúttal emlékeztetett arra, hogy a mostani helyzethez egy nagyon hosszú út vezetett és a jelenlegi történésekkel még messze nem ért véget a Fertő tó értékeinek védelme érdekében elindított küzdelem.

Mi 2019-ben jeleztük az UNESCO-nak, hogy úgy látjuk, hogy ez az úgynevezett rekonstrukció ez nem felel meg a kezelési tervben rögzített alapelveknek. Akkor az UNESCO több információt kért a magyar kormánytól. 2020 végén, akkor meg is bíztak az ICOMOS-tól, tehát a műemlékek nemzetközi tanácsától, azaz az UNESCO egyik tanácsadó testületétől egy svájci úriembert, hogy vizsgálja meg ezt a beruházást. Ő készített egy jelentést, ami alapján az UNESCO azt kérte a magyar államtól, hogy függessze fel a beruházást 2021. júniusában. De ez a felfüggesztés akkor nem következett be. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága is vizsgálta a beruházást. Bár ezt tulajdonképpen a vicc kategóriába sorolnám mert az építési engedélye már megvolt a beruházásnak amikor azt kérte az ICOMOS bizottság, hogy változtassanak a terveken, ami ugye elég nehéz, miután az engedély már ki volt adva. Az az UNESCO vizsgálat ami pedig most kezdődik az úgy zajlik, hogy egy három-négy fős nemzetközi szakértőkből álló csoport fogja majd meglátogatni az ellenőrizendő területet. Készítenek egy jelentést, amit aztán az UNESCO Tanácsa elfogad. Viszonylag hosszú folyamat. Idén el fog indulni és innentől kezdve egy, másfél évig tart - tette hozzá a lokál patrióta környezetvédő.

Kun Zoltán ugyanakkor arról is beszélt, hogy szerinte a fő probléma az az, hogyha egy terület megkapja a világörökségi státuszt, akkor azt elkezdik egyoldalúan használni csak marketingre és turizmusra. A turizmus pedig nagyon sokszor pont azt az értéket teszi tönkre, ami miatt egy területet világörökségi helyszínné nyilvánítottak. A helyi civilszervezeti vezető szerint a folyamatban levő beruházások azok valóban veszélyeztetik a Fertő tónak az értékeit. A nagy kérdés most az, hogy a vitatott beruházások felfüggesztése jogérvényes-e. Az a kérdés, hogy folytatódnak-e a beruházások mindenféle változtatás nélkül, vagy ahogy korábban Lázár János miniszter mondta: esetleg újragondolják a beruházást és újratervezik - mondta az InfoRádióban a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke, Kun Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×