eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Nyitókép: Unsplash.com

Ez a legjobb megoldás, ha a kocsi elé kerül egy őz

Július második felétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. Az állatok ilyenkor sokkal aktívabbak, nappal is mozognak és gyakran kereszteznek közutakat.

A március-április közötti és a július közepétől egészen augusztus közepéig tartó időszakokban egyaránt különösen oda kell figyelniük az úttesten átszaladó állatokra a vadveszélynek kitett autóútvonalakon közlekedőknek - mondta el az InfoRádióban Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője.

A szakember szerint mostanában leginkább az őzekre kell odafigyelni, mivel ebben az időszakban tart a párzási időszaka ennek a vadfajnak, ami a 380 ezres egyedszámával a legnagyobb létszámú és ugyanakkor pedig földrajzi értelemben véve a legelterjedtebb nagyvad fajtája Magyarországnak. A statisztikákba kerülő évi mintegy 7500 nagyvadgázolásból nagyjából 80 százalék kifejezetten őzelütés, aminek a nagyobb része épp ebben az időszakban történik meg.

Az autósoknak azt kell figyelembe venniük, hogy

az őzek ilyenkor, a párzási időszakban sokat és még napközben is mozognak.

Ebben az időszakban nemcsak az őzsutákat kergetik az őzbakok, hanem az is előfordul, hogy az egyik bak a másik bakot kergeti el a területéről. Ez alapján pedig egyértelműen arra lehet számítani, hogyha valaki egy őzzel találkozik valahol az úttesten, akkor annak a közelében szinte biztos, hogy van még legalább egy másik őz is - tette hozzá Földvári Attila.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa szerint a komolyabb személyi sérülések és az autókban keletkező károk elkerülése érdekében ebben az időszakban a leghasznosabb dolog, amit az autóvezetők megtehetnek, az az, hogyha az adott vadveszélyes útszakaszokon a megengedett sebességnél lassabban haladnak.

Ha éjszaka valami csillog az út mellett, az biztos, hogy egy vad szeme lesz,

és eszerint kell mellette elhaladni az autósoknak - mondta a vadász szakember. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha már megtörtént a baj és egy autós elé került egy őz, akkor a teljes erejű fékezés mellett a hirtelen irányváltoztatások elkerülése a legjobb megoldás.

Az autósoknak azt is érdemes észben tartaniuk, hogy a vadon élő állatok egyáltalán nem csak ott kelnek át az úttesteken, ahol a Közútkezelő vállalat figyelmeztető táblái erre a veszélyre figyelmeztetnek. Az őzek és minden más állat is bárhol, bármikor átmehet az úttesten.

Földvári Attila emlékeztetett a régi mondásra, miszerint nem az őz megy át az úton, hanem az út megy át az erdőn.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×