eur:
390.78
usd:
365.46
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Pupil fighting with teacher
Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images

Súlyos dolgot állít a PSZ a megbuktatott elsősök arányáról és a magas tanár-gólya arányról

Aki sehová nem jut be, de mindenképpen a felsőoktatásban szeretne tanulni, az a leszállított ponthatárok miatt pedagógusnak jelentkezett – a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint ez áll a pedagógushallgatók idei rekordszáma mögött. Gosztonyi Gábor szerint az évismétlő elsősök magas, 5 százalék fölötti arányát pedig a kötelező iskolakezdés elhibázott döntése okozza, a tanítók szakmai felelősségéről szó sem lehet.

Lehet számháborúzni, meg kell nézni, miért következett be - fogalmazott a felsőoktatásba felvett rengeteg tanárszakos hallgató hírére reagálva Gosztonyi Gábor. Az IntoRádiónak nyilatkozva a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt mondta, a felvételin már sem nyelvvizsgát, sem emelt szintű érettségit nem várnak el, tehát ha valaki mindenképp be akart jutni a felsőoktatásba, de sehová nem vették fel, pedagógusszakra még "jó volt".

"Azt kell megnézni és kivárni, hogy ezek a fiatalok közül hányan szereznek diplomát és hányan helyezkednek is el a pályán, gyanítom, hogy sokkal kevesebben" - értékelt Gosztonyi Gábor.

A kormány azon álláspontjára reagálva, mely szerint ezek a felvételi számok biztosítják a tanárutánpótlás létét, azt mondta, a felvett diákok ötöde fog el is helyezkedni a pályán, ez pedig nem pótolja a nyugdíjba menők számát.

Arra is reagált, hogy idén kirívóan sok elsősnek kell évet ismételnie, idén 5 százalék fölött volt ez az arány.

"A Pedagógusok Szakszervezete már régóta hangsúlyozza, hogy

az a törvény, amely annyit tesz, hogy az általános iskola elkezdése kötelező 6 éves korban, ez alól felmentést pedig csak egy teljesen arctalan bizottság hozhat, akinek semmilyen kapcsolata nincs a gyerekkel, az ide fog vezetni.

Sajnos ez nem előzmény nélküli, mert már a tavalyi tanévben is kénytelen volt 10 ezer elsős osztályt ismételni.

Itt tehetjük fel a kérdést, hogy a szakszervezet vagy a szülők részéről, hogy miért kell ennek kitenni a gyereket. Eleve egy olyan iskolai kudarcba kényszeríteni, hogy már az első osztályban elvenni a kedvét a következő 12 évtől. Ez teljesen értelmetlen rendelkezés. Előbb-utóbb a kormány valakire rákeni a felelősséget, és be fogja látni, hogy ez elhibázott döntés volt, vissza fogja állítani, hogy a gyerekekről azok dönthessenek, akik ismerik őket, a szülők, az óvodapedagógus és esetleg az ott dolgozó óvodapszichológus és fejlesztő pedagógus. Ők tudják megítélni, hogy egy gyerek iskolaérett-e vagy jót tenne-e neki, ha egy évig még az iskolában maradna" - fejtette ki álláspontját.

Hogy a buktatások magas számáért mennyire tehetők felelőssé a pedagógusok, arról is egyértelműen beszélt: semennyire.

"Ez nem az ő kudarcuk.

Nyilván szeretné a kormány ezt a tanítók nyakába varrni.

De egyrészt, ha nem 250 gyerek mellé járna egy pedagógiai asszisztens, másrészt a sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, magatartási nehézségekkel küzdő gyerekek mellé is bizony elkelne gyógypedagógiai asszisztens. Ha ez a segítő gárda a pedagógusok rendelkezésére állhatna, nyilván sokkal kisebb lenne ez a szám. De még egyszer mondom, az egész helyzet alfája és omegája a jogszabály, amely kötelezi a 6 éves gyerekeket, hogy iskolába menjenek. Az iskolában derül csak ki, hogy nagyon sok olyan gyerek megy iskolába, aki még alapvetően nem oda való" - ecsetelte Gosztonyi Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Minden idők második legalacsonyabb áramára alakult ki ma a magyar áramtőzsdén a holnapi munkaszüneti napra mínusz 108,16 euró/megawattórás szinten, ami a 6000 MW feletti beépített naperőmű kapacitás, a napsütéses idő és a munkaszüneti nap kombinációja mellett született. Ez, és az elmúlt napokban kialakult mínusz 40-60 euró körüli napközbeni árszintek még komoly következményekkel járhatnak a naperőmű piac egyes szereplői, illetve az ipari energiafogyasztók számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×