eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Jakab Péter/Facebook

Ellenzéki kampányfinanszírozás - Kiszivárgott az ÁSZ részjelentése

Lehet, hogy a jogszabályi összeghatárokon felül és külföldi forrásokból is finanszírozhatta 2022-es választási kampányát az ellenzéki összefogás - állítja a Magyar Nemzet az Állami Számvevőszék általa megszerzett előzetes vizsgálati részeredményére hivatkozva.

A magyarnemzet.hu arról ír, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata szerint közel 1,7 milliárd forintot költhetett el Márki-Zay Péter egyesülete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom a választási kampány idején.

Az ÁSZ-nak a lap birtokába jutott részjelentése több mint száz példával igazolja, hogy a jórészt külföldről érkezett pénzek valójában a baloldali pártok kampányára mentek. A választási rendezvényükre való buszoztatástól az eredményváróig, a kampányfórumoktól az sms-küldésig, a hirdetésektől a szórólapokig szinten minden kampányműfajra jutott pénz a külföldi forrásokból.

Az Állami Számvevőszéknek a lap birtokába került jelentése szerint például ez történt az ellenzéki összefogás közös kampánydalának elkészítésekor is. A dal videóklipjéhez a statiszták szervezése, illetve a dal „színpadi megszólaltatása” 853 440 forintba került, amit Márki-Zay Péter mozgalma fizetett ki.

A Magyar Nemzet állítása szerint az Állami Számvevőszék részjelentésének VI. számú mellékletében több, mint 100 konkrét pénzköltési eset szerepel. A lap úgy tudja, hogy hosszan, oldalakon keresztül taglalja az ellenőrző szerv, hogyan költötte el Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt szervezete a baloldal tavalyi választási kampányára a pénzeket.

A lap információi szerint

a részjelentés megállapította, hogy a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében.

Az ellenőrző szervezet idézett részjelentése szerint mivel a hat párt és a Márki-Zay-féle MMM a kampányban közös rendezvényeket tartott, közös plakátokat, közös logót és egységes választási szlogeneket használt, ezért az MMM „kampányhoz kapcsolódó tevékenysége és költései alkalmasak voltak a választási kampány és a választások befolyásolására”.

A napilap értesülése szerint az ÁSZ a vizsgálat részeredményében arra a következtetésre jutott, hogy

„a hatpárti összefogásban részt vevő pártok a kampányköltésekre előírt törvényi korlátozást nem tartották be, a hat párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom együttesen több mint 1 683,3 M forinttal többet költött a választási kampányra az engedélyezett összegnél”.

Az ÁSZ vizsgálati dokumentumát megszerző lap írásában az is olvasható, hogy az csak egy részjelentés. Az Állami Számvevőszék még nem zárta le a vizsgálatot, mivel további vizsgálatokat folytat.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×