eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Karácsony Gergely főpolgármester (b4), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b3), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Bősz Anett (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j) a fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Egyhangúlag megszavazta a Fővárosi Közgyűlés a soroksári tilalmat, de lehet egy kis gond

A nyári szünet előtti utolsó ülésre Karácsony Gergely egy soron kívüli előterjesztéssel érkezett, amit végül a fideszes képviselők is megszavaztak.

Rendeletmódosítás megindításáról döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés, hogy így akadályozza meg egy vegyianyag-lerakat létrehozását Soroksáron.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, a módosítás elindításának célja, hogy megvédjék a területet azon - a sajtóban megjelent - tervektől, miszerint a kormány és kínai partnerei az európai akkumulátorgyártáshoz szükséges veszélyes vegyi anyagok bázisát Budapestre szeretnék telepíteni.

A főpolgármester javaslata Soroksár érintett területeire vonatkozóan a főváros településszerkezeti terve és rendezési szabályzata módosításának megindításáról szól.

Az ülésen felszólalt Bese Ferenc független (ám a Fidesz által támogatott) polgármestere, ellenezve az indítványt, több okból is.

  • Szerinte akkor kellene lépni, ha bebizonyosodik, hogy valóban van ilyen terv, nem rögtön újságcikkek alapján.
  • Szerinte azzal, hogy a főpolgármester kiveszi a fejleszthetők közül az érintett soroksári területet, a kerület elveszíti annak lehetőségét, hogy más ipari létesítményt viszont engedélyezhessen oda, ha azt jónak látja.

Mindezzel együtt Bese határozottan tiltakozott a vegyianyag-feldolgozó ellen, közölve, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy megakadályozza annak esetleges létesítését. Megjegyezte, már rákérdezett Rogán Antalnál, hogy igaz-e a hír, de még nem kapott választ.

A Fidesz is emelt kifogást Karácsony Gergely előterjesztésével kapcsolatban, rámutatva, hogy azt nem tárgyalta az illetékes szakbizottság, így elmaradt az előkészítő folyamat, illetve azt sem a soroksári polgármester, sem pedig az arról szavazó képviselők nem tudták rendesen áttekinteni.

Bese Ferenc szerette volna elérni, hogy szerdán ne tárgyalja az előterjesztést a közgyűlés, hanem csak majd akkor, ha lesz hivatalos közlés a beruházásról. Karácsony Gergely szerint azonban addigra már esetleg késő lesz, a sajtóhírek szerint ugyanis már kész megállapodás-tervek vannak az üzemmel kapcsolatban, szeptemberre szerződés is lehet.

A Fővárosi Közgyűlés végül egyhangúlag szavazta meg a javaslatot.

A testület a nyári szünet után a tervek szerint szeptember végén ül össze ismét.

(A nyitóképen, jobbról balra: Kerpel-Fronius Gábor - Momentum - okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes, Számadó Tamás főjegyző, Karácsony Gergely főpolgármester, Kiss Ambrus - független - általános főpolgármester-helyettes, Tüttő Kata - MSZP - városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Bősz Anett - DK - humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án.)

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×