eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az edelényi LHuillier-Coburg Kastély 2015. december 16-án. Befejeződött a kastély fejlesztésének második üteme, a 900 millió forintos uniós támogatással egyebek mellett új állandó kiállítások is nyíltak, valamint Kastélysziget teljes rehabilitációja is megtörtént, visszakapta a kastély mögötti sportpálya eredeti funkcióját: újra park lett belőle.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Újra megnyílhat az edelényi kastély

A L'Huillier-Coburg-kastély üzemeltetését június 15-től jövő év május 15-ig Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata látja el; a magyar állam ehhez 270 millió forrást biztosít.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés szerdai ülésén elfogadta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. együttes javaslatát az Edelényi Kastélysziget üzemeltetésének átadásáról. A határozott idejű megállapodás lejárta után lehetőség van folytatni a megkezdett együttműködést - közölte az önkormányzat.

Demeter Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője a kastély jövőjével kapcsolatban elmondta: felvetődött az épület bezárásnak gondolata is, de folyamatosan arra törekedtek, hogy a műemléképület a jövőben ismét zavartalanul tudjon működni, hiszen az a régió egyik legfontosabb turisztikai látványossága.

Ennek érdekében egyeztetni kezdett az ÉKM-mel, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnökével. Alapos megfontolás után kijelenthető, hogy a vármegyei önkormányzat képes a feladat ellátására, és mivel a kastély üzemeltetése biztosított, így hamarosan ismét megnyithatja kapuit a látogatók előtt - jegyezte meg a képviselő.

Oláh Zsanett, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetője a közlemény szerint hangsúlyozta: a háromoldalú megállapodás, melynek célja a fenntartható működés biztosítása mellett a helyi közösségek és vállalkozók minél szélesebb körű bevonása, jelentős előrelépés a kastélysziget fenntartható működésének biztosítása felé.

Bánné Gál Boglárka (Fidesz-KDNP) közgyűlési elnök ígéretet tett arra, hogy jó gazdái lesznek a vármegye egyik kiemelt turisztikai értékének. Az önkormányzat korábbi portfóliójában már volt kastélyüzemeltetés, az elmúlt években pedig jelentős munkát végeztek a térségi turizmus erősítése érdekében - jelezte.

Megjegyezte, a vármegyében lévő várak és kastélyok jelentős része - köztük az Edelényi Kastélysziget - az elmúlt időszakban több mint 22 milliárd forintból megújult. A szerdai döntésről azt mondta: önkormányzatuk felelősen és a vármegye érdekeit szem előtt tartva vállalta el az üzemeltetési feladatot, és készen állnak előrevinni azokat a folyamatokat, amelyek a vármegye fejlődését szolgálják - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×