eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Yettel

Külföldi utazásnál így kerülhetjük el a borsos mobilszámlát

Az Európai Unión belül jelentősen egyszerűsödött a külföldi mobilhasználat és a roamingolás, de a nyári utazások előtt érdemes tájékozódni, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés. Mészáros Attila, a Yettel kommunikációs igazgatója az InfoRádióban szolgált néhány tanáccsal.

Első körben érdemes tudni, hogy roamingnak az számít, amikor a hazai előfizetésünket más országban használjuk, azaz ott, a külföldi szolgáltató hálózatán mobilnetezünk, indítunk vagy fogadunk hívást vagy SMS-t. Amikor pedig az itthoni hálózatból indítunk külföldre (nemzetközi számra) hívást, az nemzetközi hívásnak minősül – akkor is, ha az EU-ba irányul –, melynek díjai nem azonosak a roamingéval.

A Yettel kommunikációs igazgatója – az InfoRádiónak nyilatkozva – arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió nem egyenlő Európával. Az EU országai jellemzően az 1-es díjzónába tartoznak, viszont vannak olyan Európához tartozó államok, amik már a 2-es és a 3-as díjzónában szerepelnek, például Szerbia és Macedónia, amik kedvelt turistacélpontok – tette hozzá Mészáros Attila. (A pontos díjzónákról például itt is tájékozódhatunk.)

A kommunikációs igazgató elmondása alapján jó hír viszont, hogy

a Yettel ügyfeleinek nem kell magas mobiltelefon-számláktól tartaniuk két, automatikusan beállított szolgáltatásoknak köszönhetően.

Az úgynevezett magasforgalmi limit szolgáltatás kifejezetten a számlának az összegét limitálja: ha ennek a 80 százalékát elérjük, a szolgáltató SMS-ben tájékoztat, majd 100 százaléknál automatikusan lekorlátozza a hívásokat és SMS-eket. A NetRoaming-figyelő szolgáltatás pedig az adathasználatra figyel. A korlátozás természetesen elkerülhető az előfizetés időszakos megváltoztatásával, valamint a roaming adatkeret kibővítésével, illetve annak feloldása is kérhető.

Mészáros Attila megjegyezte: a belföldön korlátlan adatkeretet biztosító Yettel Prime+ tarifákból 50-100 gigabyte az uniós országokban is felhasználható, aminek bőségesen elegendőnek kell lennie.

Azt sem árt észben tartani, hogy külföldi hálózatra kerülhetünk akkor is, ha az idegen ország határának a közelében járunk, ami különösen akkor jelenthet gondot, ha nem EU 1-es roaming díjzónába tartozó országról van szó. Például az EU-tag Bulgáriában utazunk autóval, és a határ közelében a mobilunk a nem EU-tag Szerbia vagy Macedónia mobilhálózatára csatlakozik, ahol a 2-es, illetve a 3-as díjzóna feltételei érvényesek. Ha szeretnénk elkerülni, hogy a mobil véletlenül másik hálózatra váltson, a készüléken az automatikus hálózatválasztást állítsuk át kézire.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×