eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Ander Balázs, a Jobbik képviselője kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 30-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A férfiak is nyugdíjba mehetnének 40 év munka után - egy javaslat szerint

Módosító javaslatot nyújt be a Jobbik a jövő évi költségvetésről szóló törvényhez annak érdekében, hogy 40 év munkaviszony után ne csak a nők, hanem a férfiak is elmehessenek nyugdíjba. Indoklásképpen egyebek mellett elhangzott, hogy a magyar szakmunkás férfiak annyira sokat dolgoznak, és olyan rossz egészségügyi állapotban vannak, hogy a felük nem éri el a nyugdíjaskort.

A módosító javaslatot Ander Balázs jelentette be a 2024-es költségvetés parlamenti vitájában. A Jobbik országgyűlési képviselője kiemelte: 40 ledolgozott év után főleg, ha azt nehéz fizikai munkával, veszélyes munkakörben töltötték a férfiaknak is kijárna a nyugdíjba vonulás lehetősége, hogy az életükből néhány évet még kiélvezhessenek, azt kedvenc hobbijuknak, vagy éppen az unokáinak szentelhessék.

Egy magyar férfi egy svédhez képest 11 évvel kevesebb egészségben eltöltött életévre számíthat mutatott rá a képviselő, hozzátéve, hogy még az EU-27-et vizsgálva is 2 év a lemaradásunk, ráadásul

a magyar férfiak 38 százaléka el sem jut odáig, hogy nyugdíjba tudjon vonulni.

„Hogy milyen egészségügyi állapotban érik el mondjuk a nyugdíjkorhatárt, arról horrorisztikus történetekkel, illetve elborzasztó statisztikai számsorokat és adatokat lehetne itt a végtelenségig citálni különösen a halmozottan hátrányos helyzetűvé nyomorított válságrégiókból, mint mondjuk Dél-Somogy, ahonnét érkeztem” – fogalmazott.

Ander Balázs szavai szerint az egészségügyi mutatók, mortalitási adatok egészen megdöbbentőek, ezért talán jogos az igény, hogy ha megvan a 40 év ledolgozott munkaviszony, akkor a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak, ami

a párt számításai szerint évi 200 milliárd forintból megoldható lenne.

A magyarok a legfejlettebb gazdaságokat tömörítő OECD felmérése szerint jóval többet dolgoznak, mint a németek: évi 1400 óra helyett 1800 órát, ezért nem csoda, hogy a magyar szakmunkás férfiak fele nem éri meg a nyugdíjaskort – emlékeztetett a jobbikos képviselő a 2024-es költségvetés országgyűlési vitájában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×