eur:
386.31
usd:
368.98
bux:
0
2023. október 3. kedd Helga
Nyitókép: Unsplash.com

Új fejlemény a fúrt kutaknál, bejelentették, mikor fogadják el a törvényt

Videón tartotta fontosnak elmondani az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, hogy hol tart a fúrt kutak ügye.

A fúrt kutakkal kapcsolatos törvényalkotás következő szakaszába léptünk, amikor a törvény-javaslathoz benyújtott módosító indítványokat tárgyalta bizottságunk – mondja Font Sándor országgyűlési képviselő a közösségi oldalán. A fideszes képviselő úgy fogalmaz: minden az elképzelések szerint halad, a végső változatot a "következő hetek egyikében" megszavazhatja a parlament.

A törvényjavaslat a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási kutakat, valamint a mezőgazdasági öntözési célú kutakat teljes körűen mentesíti az engedélyezési kötelezettség alól (kútamnesztia). E kutak így jogszerűen létesítettnek minősülnek.

A törvénymódosítás a háztartási kutak létesítését és üzemeltetését megkönnyíti azzal, hogy a vízvédelmi szempontból érzékeny vízkészletet érintő területen az 50 méteres mélységet és az első vízzáró réteget el nem érő háztartási kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetését

az engedélyköteles körből átsorolja bejelentés-kötelessé.

A törvénymódosítás egyidejűleg a jegyzői engedélyezés alá tartozó azon háztartási kutaknál, amelyek nem érintenek érzékeny vízkészletet, ötven méternél nem mélyebbek és az első vízzáró réteget nem érik el, a jövőre vonatkozóan megszünteti az engedélyezési kötelezettségét.

Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke a közzétett videójában

500 ezerre becsüli azon kutak számát, amelyek tulajdona most jelentős engedményt kap.

A baon.hu pedig tételesen is pontokba szedte az új szabályozást. A 2024. január 1. után létesítendő kutak esetén négy verzió lehetséges, ezek eljárásrendje a következő:

1. Háztartási kút (talpmélysége az ötven métert nem haladja meg, és az első vízzáró réteget nem éri el, és a vízkivétel nem haladja meg az évi 500 köbmétert):

  • ha a létesítés helye szerinti település kockázatmentesnek minősül a 2023. augusztus 31-ig elkészülő vízkészletvédelmi- országtérképen, akkor minden engedély nélkül létesíthető a kút,
  • ha a létesítés helye szerinti település kockázatosnak minősül a 2023. augusztus 31-ig elkészülő vízkészletvédelmi- országtérképen, akkor a megvalósítást be kell jelenteni a területileg illetékes vízügyi hatósághoz.

2. Gazdasági célú (külterületi) öntöző kutak:

  • ha a létesítés helye szerinti település kockázatmentesnek minősül a 2023. augusztus 31-ig elkészülő vízkészletvédelmi- országtérképen, és a kút talpmélysége az ötven métert nem haladja meg, akkor bejelentést kell tenni a Nemzeti Földügyi Központhoz a kút létrehozásáról,
  • ha a létesítés helye szerinti település kockázatosnak minősül a 2023. augusztus 31-ig elkészülő vízkészletvédelmi- országtérképen, vagy a kút talpmélysége meghaladja az ötven métert, akkor le kell folytatni a vízjogi engedélyezési eljárást az illetékes hatóságnál.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 3. 08:07
×
×
×
×